"2025 als deadline voor beveiligingswerken Doel I en II geen standpunt van FANC"

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) ontkent dat de kerncentrales Doel I en Doel II pas tegen 2025 aangepast zullen moeten zijn aan de nieuwe normen inzake bescherming tegen aardbevingen. Die deadline was onlangs opgedoken in een gelekt document van het FANC en was het voorwerp van kritiek vanwege de groene oppositie, omdat 2025 toevallig ook het jaar is waarin de centrales moeten sluiten. WENRA, de Europese organisatie van nucleaire regulatoren, heeft in 2014 nieuwe normen gepubliceerd voor de veiligheid in de kerncentrales. Daarin staan ook twee eisen inzake seisme, het bestand zijn tegen een eventuele aardbeving. Die eisen zijn binnen het WENRA nog voorwerp van discussie, maar die zou binnenkort moeten worden afgerond. Het FANC, de Belgische nucleaire waakhond, zal die normen daarna tegen eind 2017 omzetten in Belgische richtlijnen. Uitbater Electrabel zal daarna tijd krijgen om de nodige investeringen te doen om aan die normen te voldoen.

Vorige week echter ontstond wat ophef over een document van het FANC waaruit zou blijken dat Electrabel tot 2025 de tijd zou krijgen om aan die normen te voldoen. 2025 is toevallig het jaar dat de centrales dicht moeten.

"Zo zit het niet in elkaar", zei An Wertelaers van het FANC in de Kamercommissie. Volgens haar ging het om een werkdocument dat uit zijn context is gerukt en gebruikt is om het FANC onderuit te halen. "Dit is geen officieel standpunt van het FANC. De uitbater zal zich moeten conformeren aan de regelgeving, ofwel zullen ze Doel I en Doel II moeten stoppen."

Wertelaers noemde het lek "onaanvaardbaar" en zegt dat er een intern onderzoek naar loopt.

bron: Belga