"In 2017 of 2018 oplossing voorleggen aan Arco-coöperanten"

"In 2017 of 2018 oplossing voorleggen aan Arco-coöperanten"

De federale regering wil dat in de loop van 2017 of mogelijk 2018 de coöperanten van Arco een voorstel krijgen om hun verlies deels te compenseren. Belangrijk zal zijn dat voldoende coöperanten instemmen met dat voorstel, zo zei vicepremier Kris Peeters vandaag in de VRT-studio, nadat het Europees Hof van Justitie de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten definitief afwees. "Ik hoop dat we in loop van 2017, in het voorjaar, een volledig plan B uitgewerkt hebben en dat dat we daar ook politieke consensus over hebben", aldus Peeters. "Zodoende dat in de loop van 2017, mogelijk 2018, de coöperanten effectief de vraag krijgen 'dit is het voorstel, wilt u daar op ingaan?'" Europa zal zeker vragen dat voldoende coöperanten instemmen met de nieuwe oplossing, klonk het.

Eind vorige week werd een Arco-task force opgericht, onder leiding van premier Michel. De werkgroep komt in de loop van de namiddag reeds samen. De task force gaat nu op basis van datgene wat bij start van de regering is afgesproken, bekijken", zei Peeters. Daarbij zal rekening gehouden worden met het arrest en de stand van de vereffening van Arco. De regering zal ook contact opnemen met de Europese Commissie. "Wij moeten van Europa de zekerheid hebben dat plan B ook standhoudt."

Bij de start van de regering werd afgesproken dat de coöperanten voor 40 procent terugbetaald zouden worden, wat 600 miljoen euro zou kosten. De belangrijke vraag is uiteraard wie het geld zal ophoesten. Het geld zou bijvoorbeeld samengebracht kunnen worden door de christelijke werknemersbeweging Beweging.net, de staatsbank Belfius en de regering. Peeters pleitte alvast voor "creatieve oplossingen die zo weinig mogelijk direct de belastingbetaler viseren".

bron: Belga