2 op de 3 Belgen vindt dat migratie uit moslimlanden moet stoppen

2 op de 3 Belgen vindt dat migratie uit moslimlanden moet stoppen

Ruim 2 op de 3 Belgen (64 pct) vindt dat er een einde moet komen aan migratie uit landen waar vooral moslims wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse denktank Chatham House bij 10.000 mensen in 10 Europese landen. De peiling werd uitgevoerd voor de Amerikaanse president Donald Trump zijn moslimban bekendmaakte. "Onze resultaten zijn opvallend en ontnuchterend", meldt de denktank in een persbericht. Zo goed als in elk bevraagd land gaat een meerderheid akkoord met de stelling, en bijna overal volgt 20 pct of minder de stelling niet. In heel Europa gaat gemiddeld 55 pct akkoord met de stelling, 25 pct is noch akkoord noch niet akkoord en 20 pct niet akkoord. Enkel in Groot-Brittannië (47 pct) en Spanje (41 pct) is geen meerderheid te vinden voor de stelling. Het hoogste percentage wordt in Polen opgetekend, met 71 pct. Ook in Hongarije kan, net als in België, 64 pct zich in deze stelling bevinden. Ons land moet daarin enkel nog Oostenrijk (65 pct) laten voorgaan.

Uit de peiling van Chatham House blijkt verder nog dat vooral onder de gepensioneerden het verzet tegen meer moslimmigranten groot is. Onder Europeanen jonger dan 30 gaat 44 pct akkoord met de stelling, 27 pct is niet akkoord. Een andere voorspelbare breuklijn is het opleidingsniveau: bij wie enkel een middelbaar diploma heeft, is 59 pct te vinden voor een moslimban, terwijl dat bij mensen met een universitair diploma 49 pct is.

Chatham House wijst er ook op dat uit studies blijkt dat het percentage moslims in een land altijd ernstig overschat wordt. Een onderzoek uit de herfst van vorig jaar van Ipsos Mori maakte duidelijk dat de Fransen het aandeel moslims vier maal hoger inschatten dan het werkelijke aandeel, en drie keer hoger in Groot-Brittannië. In dat onderzoek werd in België het aantal moslims op 23 pct geschat. Het werkelijke percentage is 7 pct.

bron: Belga