1.400 Koerden trekken door Brussel voor no-flyzone boven Noordoost-Syrië

1.400 Koerden trekken door Brussel voor no-flyzone boven Noordoost-Syrië

Een stoet van 1.400 Koerden (cijfer van de politie, red.) is vandaag van Brussel-Noord naar Brussel-Centraal getrokken om hun protest tegen de Turkse inval voort te zetten en een no-flyzone te eisen boven hun de facto autonoom gebied Rojava in het noordoosten van Syrië. Ze vragen ook dat de VN en de NAVO actie ondernemen om het Turkse leger te doen terugtrekken. Nu het staakt-het-vuren van Turkije met 150 uur verlengd werd, moet dat de tijd bieden aan de Koerdische militieleden van YPG om zich volledig terug te trekken uit de bufferzone van 32 kilometer aan de Syrische grens. Om de veiligheid van de Koerden te blijven garanderen in de regio, eisen de betogers die door Brussel stapten dat er een no-flyzone voor militaire toestellen komt boven Noordoost-Syrië.

De manifestatie bracht niet enkel Belgische Koerden op de been, maar ook Koerden uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. De YPG-vlaggen waren duidelijk aanwezig in de menigte. Vrouwen liepen voorop in de mars en enkele van hen droegen bebloede lijkzakken die de slachtoffers van de Turkse inval symboliseren.

Naast de no-flyzone hebben de Koerden nog verschillende eisen. Ze willen dat de VN en de NAVO actie ondernemen om het Turkse leger te doen terugtrekken uit de bezette regio, ze vragen de officiële erkenning van de autonome regio Rojava en van zijn regering en ze willen dat er een internationaal gerechtshof wordt opgericht voor de vervolging van de verantwoordelijken voor de massamoorden en het gebruik van chemische wapens.

bron: Belga