12-jarige jongen vindt robot tegen malaria uit

12-jarige jongen vindt robot tegen malaria uit

David Cohen, een 12-jarige jongen uit Dallas, vond een robot uit die muggen verdrinkt door hen gevangen te houden onder het wateroppervlak.

Cohen begreep als geen ander dat muggen niet alleen een vervelende ergernis zijn, maar ook globale moordenaars. Hij besloot om het probleem aan te pakken bij de wortel en hij ontwierp een robot die muggen vermoord voor ze geboren zijn.

Hij diende zijn project eerder dit jaar in bij de Discovery Education 3M Young Scientist Challenge en is nu een van de tien finalisten.

De wedstrijd, die bedoeld is voor leerlingen, kent de winnaar 25.000 dollar toe aan prijzengeld, de titel America's Top Young Scientist en een volledig betaalde vakantie.

Cohen kreeg het idee voor zijn robot toen zijn familie slachtoffer werd van de zoemende moordenaars. Jaarlijks sterven er, vooral in de ontwikkelingslanden in Afrika, 627.000 mensen aan malaria.

“Mijn zus kreeg gelukkig geen malaria, maar werd wel het slachtoffer van een stafylokok infectie door een muggenbeet,” vertelde hij aan The Huffington Post. “Ze had veel pijn en ze kon amper lopen. Na enkele weken genas ze dankzij zware antibiotica.”

“David Cohen keek naar het muggenprobleem op een andere manier dan mensen voor hem dat deden,” vertelde Langer-Anderson, zijn mentor voor de wedstrijd. “Hij vroeg zich niet af hoe we ons kunnen beschermen tegen muggenbeten, maar of hij ervoor kon zorgen dat de insecten nooit geboren zouden worden door te voorkomen dat ze van larve uitgroeien tot mug.”

Of de uitvinding ook werkelijk het aantal malaria gevallen zal doen dalen, is twijfelachtig. “Maar het is al mooi om te zien dat jonge mensen actief denken over en werken aan oplossingen voor problematieken in de wereld. Ik denk dat mensen als David het potentieel hebben om de toekomst van mensen in ontwikkelingsregio's te veranderen.”