11.11.11 verzet zich op 50e verjaardag tegen besparingen op ontwikkelingssamenwerking

11.11.11 waarschuwt de regeringen om niet verder te besparen op ontwikkelingssamenwerking of noodhulp om hun begroting in evenwicht te brengen. Die boodschap gaf de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging zaterdag mee tijdens 11.Fiesta, het feest voor de 50e verjaardag van de organisatie. "Geld is nodig, voor noodhulp, voor structurele samenwerking. Daarover geen misverstand. Daarom blijven we het ongehoord vinden dat regeringen denken hun begroting op orde te kunnen zetten door te besparen op internationale samenwerking", zei 11.11.11-voorzitter Jos Geysels. "Ze vergissen zich. Ze dwalen. Zoals zij die het verschil tussen vrije handel en de huidige vrijhandel nog altijd niet kennen. Of willen kennen."

Idem bij Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11, die de oproep koppelt aan een pleidooi voor solidariteit. "Echte solidariteit is geen vrijblijvende opdracht die we uitoefenen als het ons goed uitkomt. Onze solidariteit is geen waarde die we opzij schuiven als mensen massaal met gammele bootje aan onze deur aankloppen", klonk het. "Echte solidariteit, beste regering, bestaat ook uit budgetten, budgetten waar we niet in schrappen als we het zelf wat moeilijker hebben."

Vanden Berghe zag voorts zowel in noord als zuid verliezers van de huidige globaliseringen, waarbij hij naar de werknemers van de met sluiting bedreigde bedrijven Caterpillar en Douwe Egberts verwees.

Het verjaardagsfeest lokte 600 aanwezigen in de Hallen van Schaarbeek. Na verschillende toespraken staan 's avonds nog een optreden en een feest op de agenda.

bron: Belga