10 memorabale momenten uit de Oscar-geschiedenis

10 memorabale momenten uit de Oscar-geschiedenis

Deze nacht worden de Oscars voor de 88ste keer uitgereikt. Als Leonardo DiCaprio met een bronzen beeldje aan de haal gaat, dan wordt er weer een stukje filmgeschiedenis geschreven. In afwachting zijn hier alvast tien memorabale momenten uit de Oscar-traditie.

1. Alfred Hitchcock geeft kortste speech ooit, 1968

Filmmaker Alfred Hitchcock sprak slechts twee woorden nadat hij de Irving G. Thalberg Memorial Award in ontvangst mocht nemen voor zijn hele oeuvre: "Dank u".

2. Charlie Chaplin krijgt langste staande ovatie ooit, 1972

'The Tramp' kreeg de Academy Honorary Award voor zijn hele oeuvre en kon rekenen op een 12 minuten durend applaus.

3. Marlon Brando weigert een Oscar, 1973

In de hele Oscar-geschiedenis hebben drie acteurs hun prijs geweigerd. Marlon Brando, die een Oscar kreeg voor zijn rol in 'The Godfather', stuurde actrice en Indiaan Sacheen Littlefeather. De wereldberoemde acteur wilde daarmee de slechte behandeling van Indianen in Hollywood aanklagen.

4. Activist loopt naakt over het podium, 1974

Tijdens de 46ste Oscarceremonie stal fotograaf en homorechtenactivist Robert Opel de show van Elizabeth Taylor door poedelnaakt over het podium te trippelen terwijl de gerenommeerde actrice geïntroduceerd werd.

5. Roberto Benigni goes wild, 1999

Italië wint met 'La Vita è Bella' de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Reden genoeg voor hoofdrolspeler Roberto Benigni om op de zitjes te springen.

6. Woody Allen verschijnt een eerste en enige keer, 2002

Cineast Woody Allen won vier Academy Awards, maar kwam slechts een keer opdagen. Dat was in de nasleep van 9/11 om New York te lauweren als een fantastische filmstad.

7. Adrien Brody kust Halle Barry, 2003

Acteur Adrian Brody was zo enthousiast over de Oscar voor zijn rol in 'The Pianist' dat hij de beeldschone Halle Berry prompt op de mond kuste. Hij voegde er nog een rake oneliner aan toe: "Ik durf te wedden dat niemand jullie verteld heeft dat dít in de gift bag zat."

8. Heath Ledger wint Oscar postuum, 2009

Heath Ledgers familie nam een Oscar in ontvangst voor zijn rol als the Joker in 'The Dark Knight' nadat de Australische acteur op 28-jarige leeftijd dood werd aangetroffen in zijn appartement.

9. Oscar voor beste regisseur gaat naar een vrouw, 2010

Kathryn Bigelow mag als allereerste vrouw de prijs voor Beste Regie mee naar huis nemen voor haar werk in 'The Hurt Locker'.

10. Patricia Arquette pleit voor gelijke rechten, 2015

Vorig jaar won Patricia Arquette voor haar rol in 'Boyhood'. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om de loonsverschillen tussen mannen en vrouwen in Hollywood aan te kaarten. "Deze prijs is voor iedere vrouw. We hebben allemaal voor gelijke rechten gestreden. Nu is het tijd voor gelijke lonen", zei ze. Haar speech kon rekenen op een zeer luid applaus van Meryl Streep.