10 feitjes over Facebook die je nog niet wist

10 feitjes over Facebook die je nog niet wist

De populairste sociaalnetwerksite Facebook vierde deze week zijn tiende verjaardag. Wij zochten tien feitjes die je nog niet wist over de jarige.

1. Al Pacino was vroeger het gezicht van Facebook

 

— MissMalini (@MissMalini) 9 september 2013

Tot in 2007 stond er in de linkerbovenhoek van TheFacebook, zoals het toen nog heette, een fotootje van een man. Als je goed kijkt dan zie je dat dit acteur Al Pacino is, bekend van onder andere Scarface en The Godfather.

Wanneer de site een makeover kreeg in 2007, werd Pacino vervangen door het Facebooklogo.

2. Zuckerberg heeft elk jaar een persoonlijke doelstelling

Mark Zuckerberg, de geestelijke vader van Facebook heeft elk jaar een persoonlijke doelstelling. De afgelopen jaren was dit de taal Mandarijn leren (2010), enkel nog dieren eten die hij zelf slacht (2011) en elke dag iemand nieuw ontmoeten (2013). In 2014 wil Zuckerberg elke dag een welgemeend bedankje schrijven, via brief of mail.

3. Burger King gaf een gratis hamburger als je mensen uit je vriendenlijst verwijderde

 

Bron: oddee.com

In 2009 kwam Burger King op de proppen met een unieke marketingcampagne: de Whopper Sacrifice. Als je via die applicatie tien vrienden van je vriendenlijst verwijderde, dan kreeg je een gratis hamburger. De mensen die verwijderd werden, kregen dan een berichtje waarin stond dat hun vriendschap minder waard was dan een hamburger. Uiteindelijk werd de applicatie 55.000 keer gedownload en meer dan 250.000 vrienden werden verwijderd.

4. De Konami-code

http://www.youtube.com/watch?v=jyxLBkmHP6g

De Konami-code is een cheat die veel voorkomt in spellen van Konami en zo ook zijn weg vond naar de volkscultuur. Er zijn een heel aantal sites die reageren wanneer je de code ingeeft en Facebook deed dit vroeger ook. Wanneer je pijltje omhoog, pijltje omhoog, pijltje omlaag, pijltje omlaag, pijltje links, pijltje rechts, pijltje links, pijltje rechts, b, a en enter induwde op Facebook kreeg lens flares op je pagina. Facebook verwijderde de functie in 2009 maar in het filmpje kan je zien wat er gebeurde.

5. Facebook veroorzaakt echtscheidingen

Volgens een studie uit 2010 van de American Academy of Matrimonial Lawyers zijn 20% van de Amerikaanse echtscheidingen veroorzaakt door Facebook. Mensen komen via Facebook terug in contact met een oude vlam of sturen seksuele berichtjes, wat niet bevorderlijk is voor een relatie. In 66% van de echtscheidingen werden Facebookgegevens gebruikt om te bewijzen dat een partner vreemd gaat.

6. Een gemiddelde gebruiker heeft 130 vrienden

Bron: oddee.com

Een doorsnee Facebookgebruiker heeft 130 vrienden. Vrouwen hebben er gemiddeld iets meer dan mannen, maar uiteindelijk zijn er maar vier tot zeven vrienden op Facebook waarmee je regelmatig spreekt.

7. Facebook op zijn kop zetten

bron: blazomania.com

Een leuke tip om je collega's te plagen als ze hun Facebookpagina laten openstaan op een onbewaakte computer: English upside down. Via instellingen kan je de taal van een Facebookaccount aanpassen naar het Engels, waarbij alle letters ondersteboven staan.

8. Je kan verslaafd zijn aan Facebook

Bron: oddee.com

Amerikaanse psychologen spreken van FAD, ofwel Facebook Addiction Syndrome. Symptomen van FAD zijn onder andere afkickverschijnselen wanneer de verslaafde geen toegang heeft tot Facebook, minder activiteiten buitenshuis en een hoop Facebookvrienden hebben die je amper kent. Verslaafden worden high van meldingen en berichtjes op Facebook.

9. Christopher Putnam zijn hoofd is overal op Facebook

Christopher Putnam is een programmeur van Facebook en hij heeft iedereen de mogelijkheid gegeven om zijn hoofdje te posten. Als je in een bericht reageert met :putnam: dan wordt dit vervangen door het hoofdje van de programmeur.

10. Facebook voorspelt dat Princeton geen studenten meer zal hebben in 2021.

Eind januari 2014 bracht de universiteit van Princeton een onderzoek uit waarin staat dat Facebook 80% van zijn gebruikers zou verliezen tussen 2015 en 2017. Ze baseerden zich hiervoor op het feit dat Myspace plots niet meer populair was en op het feit dat Facebook minder gegoogeld wordt. Facebook reageerde met het feit dat de site bijna twee miljard leden heeft. Vervolgens maakte ze, met een vette knipoog, hun eigen onderzoek waaruit bleek dat Princeton geen studenten meer zal hebben in 2021.