1 euromaaltijden schieten doel voorbij

1 euromaaltijden schieten doel voorbij

Voor 1 euro een gezonde maaltijd voor kansarme kinderen, dat is een van de speerpunten van het armoedebeleid van minister Liesbeth Homans (N-VA). Maar amper 1 op de 1.700 arme kinderen maakte er al gebruik van, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) kondigde in mei vorig jaar aan het Antwerpse systeem van de 1 euromaaltijden voor kinderen tot 12 jaar te zullen uitbreiden naar andere Vlaamse gemeenten. Maar vandaag bieden slechts negen steden en gemeenten de maaltijden aan.

Alles samen gaat het om 5.963 maaltijden in januari, februari en maart 2016. Dat blijkt uit cijfers die de minister vrijgaf op vraag van Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen (sp.a). In 91 dagen gaat het dus over 65 maaltijden per dag, dat terwijl er volgens de studiedienst van de Vlaamse regering in Vlaanderen 106.000 kinderen jonger dan 12 in armoede leven.

Sp.a pleit er daarom voor om de 1 euromaaltijden ook via de scholen aan te bieden. "Op die manier zou je alle kinderen in armoede bereiken, en niet slechts een piepkleine fractie", meent Van Malderen.

"We willen hiermee niet alleen de kinderen bereiken, maar ook de ouders, vandaar dat het buiten de school gebeurt. De bedeling op school is ook stigmatiserend", zo klinkt het op het kabinet van Homans.

bron: Belga