«Ik heb bewondering voor Tony Soprano»

«Ik heb bewondering voor Tony Soprano»

- GESPONSORD -

Sinds kort kan je dankzij Play van Telenet naar al je favoriete HBO-series kijken. Daarmee wil het bedrijf het beste van de internationale én de lokale markt samenbrengen. Zo kan je nu naar het eerste seizoen van de dramaserie ‘The Sopranos' kijken. Acteur Rik Verheye is een superfan en vertelt je waarom deze reeks na bijna twintig jaar nog steeds steengoed is.

Rik, je kent de legendarische serie ‘The Sopranos' van binnen en van buiten. Waar gaat de serie precies over?

Rik Verheye: «De serie speelt zich af in New Jersey, een voorstad van New York en gaat over de Soprano-familie. Het hoofdpersonage is maffiabaas Tony Soprano. Een rol die vertolkt werd door de geweldige acteur James Gandolfini. Je volgt eigenlijk het reilen en zeilen van zijn maffiapraktijken. Maar tegelijkertijd gaat het ook over de worstelingen die alle personages doormaken. Tony Soprano is niet alleen een maffiabaas, hij is ook een huisvader met een vrouw en stiefkinderen waar het niet altijd mee klikt. Het gaat ook om zijn persoonlijke worstelingen. Een belangrijk element van de serie is dat hij naar een psychiater gaat.»

Waarom is het zo'n goede serie?

«De optelsom maakt dat het een heel mooi en boeiend verhaal is. De serie heeft alles: goede dialogen, humor, tragiek, drama, actie... Er speelt geen enkele slechte acteur in mee en het heeft een goed tempo. Het zit allemaal juist. ‘The Sopranos' is vakmanschap.»

De serie startte in 1999. Waarom is het zo'n klassieker?

«Het was één van de eerste goede series. Het is zelfs zo'n straffe reeks dat hij na bijna twintig jaar nog altijd relevant en boeiend is om naar te kijken. Als je nu andere reeksen uit die periode bekijkt, dan merk je dat die toch al wat verouderd zijn. Bovendien heeft ‘The Sopranos' een grote impact gehad op de tv-industrie, net zoals ‘The Godfather' veel heeft betekend voor de filmindustrie.»

Hoe heb je de serie leren kennen?

«Al van kinds af aan was ik een film- en seriefreak. Een tijdlang was ik ook DVD-verslaafd en gaf ik veel geld uit om mijn collectie uit te breiden. Daardoor zat ik in het wereldje en bijgevolg kwam ik al snel in aanraking met de Soprano-familie. Ik was er meteen weg van.»

«Niet zo lang geleden heb ik de serie nog eens opgezet omdat ik iets aan het opzoeken was over de beste openingsgenerieken aller tijden. Wat bleek? Die van The Sopranos staat, waar je ook kijkt, altijd wel in de top drie. De openingsgeneriek is briljant, net omdat ze zo simpel is. Je ziet hoe Tony Soprano van New York naar New Jersey rijdt in zijn wagen en terwijl een sigaar rookt. Dat klinkt erg eenvoudig en als je dit leest denk je vast dat dit niet zo bijzonder is, maar het is echt geweldig. Het zet namelijk de sfeer voor de serie. De muziek is bovendien zeer goed.»

Zou je eens een rol zoals die van Tony Soprano willen spelen?

«Ik denk dat ik de fysiek en de leeftijd daar niet voor heb (lacht). Maar als Gandolfini het niet had gedaan, dan had ik het wel willen doen. Al durf ik niet in zijn voetsporen te treden. Ik zou alleen maar afbreuk doen aan hetgeen hij gedaan heeft. Vanuit het perspectief van een acteur heb ik bewondering voor de serie.»

«Ik vond het heel heftig toen Gandolfini in 2014 stierf. Toen Robin Williams, Heath Ledger en Philipp Seymour Hoffman stierven was ik ook aangedaan. Het waren stuk voor stuk grandioze acteurs. Het is altijd jammer als je zo'n diamant verliest.»

Heb je naast Tony Soprano nog een favoriet personage?

«Eigenlijk zijn alle personages fantastisch. Ze zijn allemaal genuanceerd en goed uitgewerkt. Elk personage worstelt wel met bepaalde zaken en heeft dan ook zijn of haar persoonlijke drijfveren. Toen ik keek, viel mij op dat ik de personages altijd sympathiek bleef vinden, ook als ze anderen koelbloedig afknalden. Het blijven mensen en dat maakt de serie in zekere zin wel herkenbaar.»

Je spreekt erg lovend over de serie, wat is voor jou dé reden dat we moeten kijken?

«Ik ga je er drie geven: James Gandolfini, James Gandolfini en James Gandolfini (lacht). Ik lach er nu wel mee, maar dat vind ik echt. Daarnaast heeft de serie gewoonweg alles. Ze is stééngoed. Tegenwoordig word je omvergeslagen met series en voel je je bijna verplicht om ze allemaal te zien. Mensen haken daarom snel af, want ze hebben het gevoel hebben dat ze hun tijd verspillen. Maar ‘The Sopranos' duurt 72 uur in totaal en die tijd is niet weggesmeten. Het is puur genieten. Ik vond het ook écht jammer toen de serie afgelopen was. Voor mij betekent dat dat het een fantastische reeks is.»

Wat vond je van de trailer?

«De trailer is supercool en helemaal in het thema van ‘The Sopranos'. Het zou zo in het decor van de serie kunnen passen, want de trailer lijkt erg veel op de praktijk van de psychiater. Het is de perfecte setting om deze serie te bingewatchen.»

‘The Sopranos' is beschikbaar in Play van Telenet.