«Gent West is prachtige Vlaamse televisie

«Gent West is prachtige Vlaamse televisie

- GESPONSORD -

Vlaamse series moeten allerminst onderdoen voor internationale toppers. Daarom reserveerde Play van Telenet een plekje voor de Vlaamse serie Gent West. Actrice Tinne Oltmans werpt zich graag op als fan van dit gevangenisdrama. «Romcoms proberen de realiteit zoveel mogelijk weg te moffelen, maar Gent West toont je echte emoties.»

Tinne, leg eens uit waar ‘Gent West' over gaat voor diegenen die de reeks nog niet kennen?

Tinne Oltmans: «‘Gent West' gaat over een gevangenis waar vrouwen vastzitten voor heel uiteenlopende misdrijven. Dat gaat van dronken rijden en drugsgebruik tot moord. De kijker volgt het verhaal van Veronique Dockx, gespeeld door Ruth Becquart, die in de gevangenis terecht komt nadat ze haar man probeerde te vermoorden. Veronique is eigenlijk een ‘newby', ze heeft geen idee hoe het eraan toe gaat. Dat levert interessante televisie op.»

Wat maakt de serie zo goed?

«Er werkte echt een topcast mee aan deze reeks: Gilda De Bal, Joke Devynck, Ruth Becqaert... Allemaal stuk voor stuk fantastische actrices. De reeks geeft aan de ene kant weer hoe vrouwen met elkaar omgaan in de gevangenis, maar de serie volgt ook de familie van enkele gevangenen.Hoe gaan zij ermee om dat een familielid in de gevangenis zit? Dat vond ik een heel boeiend aspect aan ‘Gent West'.»

«Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin wel wat sceptisch was, want ik vreesde dat het te veel op de Netflix-serie ‘Orange Is The New Black' (OITNB) zou lijken. Maar uiteindelijk bleek mijn wantrouwen totaal niet terecht. ‘OITNB' focust meer op LGBTQ-issues en kan erg provocerend zijn. In ‘Gent West' wordt de nadruk meer gelegd op vrouwen, hun gezinnen en hoe het leven buiten verder gaat. Dat vind ik persoonlijk veel interessanter.»

Was je meteen fan?

«Ik kijk altijd eerst naar een paar afleveringen vooraleer ik beslis of ik een serie al dan niet goed vind. Maar na de eerste aflevering van ‘Gent West' wou ik meteen naar de tweede kijken. Ondertussen zit ik al aan de finale van het tweede seizoen. Ik denk dat ik alles op een maand tijd gezien heb.»

Wat maakt dat je bent blijven kijken?

«Er spelen heel erg sterke acteurs in mee. Dat is iets wat ik belangrijk vind, aangezien ik zelf een actrice ben. Deze cast speelt fantastisch en geloofwaardig. De personages zijn door en door slecht, maar toch blijf je er sympathie voor hebben. Je begrijpt waarom iemand een ander zou doodsteken met een schroevendraaier. De vertolkingen kloppen gewoon helemaal.»

«Je voelt ook voorturend dat er een broeierige sfeer hangt. Je weet nooit wat er gaat gebeuren of wat iemand van plan is. Dat zorgt er ook voor dat je blijft kijken, want je wil weten hoe het afloopt. Ik vond het een superspannende reeks. Vaak eet of drink ik iets als ik naar tv kijk, maar van de spanning vergeet ik gewoon dat mijn thee naast mij staat als ik naar ‘Gent West' kijk. (lacht) Ik zit vaak op het puntje van mijn zetel als ik naar de serie kijk. Ik leef echt mee met de personages.»

Kon je begrip opbrengen voor de personages?

“Ja, want ‘Gent West' geeft volgens mij geen vertekend beeld weer van de realiteit. Vaak hebben we het idee dat gevangenen achter tralies zitten, dat ze alleen brood en pap eten en dat ze een streepjesuniform dragen. Maar dat zijn natuurlijk clichés. Het gaat veel dieper dan dat. Die vrouwen hebben geen vrijheid meer en kunnen zelf geen keuzes meer maken. Ze zien ook vaak het nut van hun leven niet meer in, want wat is het punt als je niet bij je familie kan zijn of niet kan werken? Je moet iets vinden zodat je kan overleven. Dat geeft Gent West ook goed weer.

Heb je dan ook een favoriet personage?

«Ik twijfel tussen Veronique Dockx en Sam Beckers, gespeeld door Charlotte Anne Bongaerts. Dat zijn twee alfavrouwtjes die zich tegen elkaar keren. Toen ik keek bedacht ik me vaak dat ik graag eens zo'n rol zou willen spelen. Je hoort niet zoveel over vrouwelijke moordenaars, dat is heel bijzonder. Zo'n rol is ook helemaal anders dan de rollen die ik normaal speel.»

Wat is voor jou dé reden dat we naar Gent West moeten kijken?

«Het is echt een straffe Vlaamse serie met een ijzersterke cast. Ik vind het jammer dat mensen niet meer naar Vlaamse reeksen kijken omdat er eigenlijk een overaanbod is. Iedereen spreekt altijd maar over internationale series, terwijl hier in Vlaanderen ook prachtige televisie wordt gemaakt. ‘Gent West' is daar een uitstekend voorbeeld van.»

«Bovendien is het een ideale serie om te bingewatchen. In elke aflevering wordt het verhaal erger, ook al denk je dat het niet nog erger kan.»

Silke Vandenbroeck

Alle seizoenen van ‘Gent West' zijn nu beschikbaar in Play op Telenet.