Gepresenteerd door Native

De Afrikaanse varkenspest (AVP) - Samen doen we er wat aan !

Vanaf 6 april

is wandelen in het bos toegestaan in het zuiden van België, volgens strikte regels.

Waarom mag er opnieuw gewandeld worden?

De strijd tegen AVP levert resultaat op. In de eerste besmettingshaarden verkeert de epidemie mo­menteel in de waakzaamheidsfase. De versoe­peling van de verbodsmaatregelen werd door deskundigen goedgekeurd. Wandelen blijft echter verboden in gebieden dicht bij de laatst ontdekte haarden (la forêt de Chiny, la forêt de Rulles, la forêt de Neufchâteau, le bois de Mex-de­vant-Virton, le bois d'Ardenne et le Grand-Bois) om de uitroeiing van de everzwijnpopulaties mo­gelijk te maken.

Strikte regels:

Het Boswetboek regelt het gedrag van gebruikers van het bos:

 Wandelaars:

  • Blijf steeds op de wegen en paden.
  • Houd huisdieren aan de lijn.
  •  Mountainbikers & ruiters

  • Blijf op de aangeduide paden en wegen.
  •  Voorschriften

  • Pluk geen bloemen, planten of paddenstoelen.
  • Wanneer u iets verdachts opmerkt (karkas, een verward everzwijn…), raak niets aan en bel het nu­mmer 1718.
  • Ga binnen de 3 dagen na een bezoek aan het bos niet langs bij een landbouwbedrijf en zeker geen varkenskwekerij.
  • Het is aangeraden om schoenen en mountain­bikes te desinfecteren met bleekmiddel.
  • ALGEMENE INFORMATIE

    Afrikaanse varkenspest (AVP), wat is dat?

    AVP is een besmettelijke virale ziekte. Ze is dodeli­jk voor varkens en everzwijnen. Er zijn geen type­rende symptomen van AVP. Het virus komt voor op verschillende continenten.

    Verscheidene Oost-Europese landen kregen er al mee te maken, in sommige gevallen meer dan 10 jaar geleden. In Wallonië werden de eerste everzwi­jnen met de ziekte opgemerkt in september. Het AVP-virus is aanwezig in het bloed, de weefsels, urine, uitwerpselen en afscheidingen van zieke dieren. Het virus is zeer besmettelijk en resistent. Het kan dus op de volgende manieren worden overgedragen: via bloed, uitscheidingen, speek­sel, besmet voeder of gewoon door contact. Het besmette everzwijn sterft na vijf tot zeven dagen.

    AVP wordt niet overgedragen op de mens.

    Er is geen enkel risico voor de menselijke gezondheid.

    Waar mag u wandelen?

    Het zuiden van België gaat prat op zijn adembene­mende landschappen, gastvrije inwoners, prach­tige bossen en heel wat evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.

    Wil je graag weten waar je kunt logeren, eten of het gebied verkennen? Om deze prachtige streek op haar mooist te ontdekken, bieden de VVV-kanto­ren en toeristische diensten heel wat fietstochten, mountainbikeparcours, wandelingen en thema­routes aan.

    Meer info en routes op:

    Meer info over de Afrikaanse varkenspest vind je op www.wallonie.be of via het nummer 084 410 210 van de Toeris­tische federatie van Belgisch Luxemburg (FTLB).