Gepresenteerd door Native

Congolese dokter Ngbenga getuigt over coronacrisis

Voorlopig blijft het aantal coronabesmettingen in Afrika relatief beperkt. Toch treft het virus ook de landen waar Licht voor de Wereld werkt, waaronder Congo. Licht voor de Wereld is een Belgische erkende ngo die samen met haar lokale partners in Afrika blindheid bestrijdt.

Dokter Jean-Marie Ngbenga, coördinator van Licht voor de Wereld in Congo, getuigt over de impact van de pandemie op het leven en werk in Congo.

 “Als de COVID-19-pandemie diep doordringt in ons land, met ondermaatse gezondheidszorg en slecht uitgeruste zorgvoorzieningen, dan wordt dat een medische en een menselijke catastrofe”, zegt dokter Ngbenga. Hij benadrukt dat een lockdown onmogelijk is: “Mensen leven van dag tot dag en om dat te doen moeten ze buitenkomen, op zoek gaan naar geld en eten, naar voedsel voor de familie.” De prijzen van basisgoederen zijn door de coronacrisis enorm gestegen, ze zijn wel drie tot vier keer duurder. Dokter Ngbenga is vooral bezorgd om de meest kwetsbare mensen: “Naast een gezondheidsramp, moeten we ons ook aan een echte socio-economische ramp verwachten.”

Wat doet Licht voor de Wereld?

Maar liefst 26 miljoen mensen in ontwikkelingslanden hebben een vorm van vermijdbare blindheid. Licht voor de Wereld is een Belgische erkende ngo die samen met haar lokale partners in Congo, Rwanda en Tanzania blindheid bestrijdt.

Alle partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld blijven tijdens de crisis open om dringende oogzorg te verlenen. Maar dokter Ngbenga vertelt dat vele patiënten toekomen in het ziekenhuis in een totale staat van armoede. Gelukkig zorgt de sociale dienst ervoor dat alle patiënten een behandeling krijgen. De sociaal assistente bekijkt samen met de patiënt hoeveel zij of hij kan bijdragen voor de operatie- en behandelingskosten. De rest past de sociale dienst bij.  De eigen inkomsten van de ziekenhuizen dalen echter. “De sociale dienst dreigt overstelpt te worden met aanvragen”, vreest dokter Ngbenga. Op lange termijn is deze situatie niet houdbaar.

Dokter Francine Nday is oogarts in het Sainte Yvonne ziekenhuis in Lubumbashi, Congo. Ook zij vertelt over de moeilijke situatie in haar land.