Uitgeverij biedt excuses aan voor ‘halve aap' in Suske en Wiske

Uitgeverij biedt excuses aan voor ‘halve aap' in Suske en Wiske

Dit weekend ging de tekening, waarop blote borsten te zien zijn, viraal. Op sociale media regende het vooral kritiek om de stereotypering van de donkere man, die naar de buste staart. Onder meer schrijfster Dalilla Hermans zette met de hashtag #Nomoremonkeybusiness een actie op touw tegen de "ontzettend racistische afbeelding van een zwarte man".

Ruth Van Malle, woordvoerster van Standaard Uitgeverij, benadrukt dat het nooit de bedoeling was om iemand te schofferen. "Deze reactie is echter gebaseerd op één tekening, de enige tekening van dit personage, een figurant dus in het verhaal. Er is een zeer divers aanbod van figuren in de strip."

Lambik

Ze wijst er ook op dat de strip vol karikaturen staat. "Lambik is ook geen prototype van dé man", vertelt ze aan De Redactie. Maar tegelijkertijd erkent de uitgeverij "er te licht over heen gegaan te zijn. We zijn ons niet bewust geweest van de impact hiervan."

Het is niet duidelijk wat er nu met het bewuste plaatje in het nieuwe album gaat gebeuren. Het boek is al gedrukt en verspreid.