Zes oorzaken van uitblijvende resultaten in de fitness

Zes oorzaken van uitblijvende resultaten in de fitness
Foto Unsplash

Te veel stress

Een stressvolle baan, op zoek naar een nieuw koophuis, een relatie die niet zo lekker loopt; allemaal voorbeelden van stress. Stress kan een enorme impact op jouw sportieve resultaten hebben. Probeer dus om een rustiger levenstempo na te streven en om te relativeren.

Te hoog trainingsvolume

Sta jij het liefst zeven keer per week in de sportzaal, maar blijven de resultaten uit? Las dan eens twee rustdagen per week in. Te veel trainen is niet goed voor je lichaam, omdat het dan niet kan herstellen van de vorige training.

Slechte nachtrust

Slaap wordt flink onderschat. Het effect van slaap op je training is enorm. Niet alleen herstellen je spieren tijdens de nacht, maar uiteraard heb je na een goede nachtrust ook meer energie om de volgende training goed uit te voeren. Pak jij minder dan acht uur bedtijd per nacht, dan zien wij nog verbeterpunten.

Je eet te weinig

Is het jouw doel om wat breder te worden, en ben je daarvoor volop aan het trainen? Dan wil je ook genoeg eten om je lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Je kunt je spieren immers niet opbouwen als er geen bouwstoffen binnen komen. Reken eens uit wat jouw caloriebehoefte is en check of jij daar dagelijks 100-200 kcal boven zit.

Je houdt je trainingen niet netjes bij

Sta jij in de fitness zonder plan en weet je eigenlijk niet meer welke oefeningen je vorige week hebt gedaan? En welke gewichten je toen had gekozen? Dan is het niet zo gek dat je resultaten uitblijven. Als je je spieren niet blijft prikkelen door elke week iets meer of zwaarder te trainen, dan raken ze comfortabel. Comfortabele spieren betekent stilstand en stilstand is achteruitgang. Houd daarom bij hoe je getraind hebt. Of dat nou het gewicht van jouw squat is of het aantal minuten air bike. Door jezelf elke keer weer nét iets verder te pushen, ga je vanzelf resultaat zien. Weet je niet hoe ver je kan gaan, aarzel dan zeker niet om een professional te raadplegen.

Je maakt wel progressie, maar ziet het niet

Als laatste nog een andere categorie. Je denkt dat je geen vooruitgang maakt in de sportschool, maar eigenlijk focus je je op het verkeerde. Progressie is namelijk meer dan elke week meer kilo’s kunnen bankdrukken. Denk aan een herhaling meer, een betere uitvoering, minder rust tussen de sets en een extra pauze. Dus misschien maak je wel degelijk vooruitgang, maar zie je dat niet per se aan het aantal kilo’s dat je de lucht in tilt.