Was de T. rex wel zo wreed als wij altijd denken?

We kennen de Tyrannosaurus rex allemaal als de meest meedogenloze dinosauriër die ooit op onze planeet heeft rondgelopen. Maar klopt dat beeld uit films als ‘Jurrasic Park’ en ‘Jurrasic World’ wel? Of had Steven Spielberg het toch niet helemaal bij het rechte eind? Volgens een Japans onderzoek was de T. rex namelijk helemaal niet zo’n wrede alleseter als wij altijd dachten.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Wetenschappers doen al onderzoek naar de T. rex sinds de ontdekking van het eerste fossiel in 1874. Er werden al tientallen skeletten opgegraven en onder de loep genomen, maar uit recent onderzoek aan het Japanse Institute of Dinosaur Research van de Fukui Prefectural University blijkt nu dat de Tyrannosaurus rex veel kieskeuriger was in zijn maaltijden dan eerst gedacht.

Sterrenmaaltijd?

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de dinosauriër zijn voeten onder tafel schoof in een sterrenrestaurant. Met zijn korte pootjes zou het trouwens moeilijk geweest zijn om met mes en vork te eten. Toch zou de T. rex niet zomaar elke prooi die op zijn pad kwam opgepeuzeld hebben. Zeker niet als er voldoende ander voedsel was.

De Japanse paleontologen onderzochten een skelet van de dinosauriër en zagen dat hij een verfijnde onderkaak heeft die vergelijkbaar is met die van krokodillen en eenden. De Tyrannosaurus rex at dus waarschijnlijk niet blindelings alles op, maar koos zijn favoriete prooien. Hij had ook scherpe zintuigen waardoor hij verschillende delen van zijn prooi kon herkennen en er anders op kon kauwen. Welke dieren de T. rex dan het liefste at, konden de onderzoekers nog niet uitmaken.

Trager dan gedacht

Bovendien vertoonde de T. rex ook in het dagelijkse leven minder brute kracht dan eerst gedacht. Hij zou helemaal niet zo snel geweest zijn. In Jurassic Park zie je hoe het beest een jeep achtervolgt, maar zo snel kon de Tyrannosaurus helemaal niet lopen. Volgens een onderzoek van Pasha van Bijlert bereikte het dier maximaal 30 kilometer per uur. Dat is minder snel dan voormalige sprinter Usain Bolt, die aan een gemiddelde snelheid van ongeveer 38 kilometer spurtte tijdens de 100 meter. Als de T. rex het rustig aan deed, haalde hij zelfs maar 4,6 kilometer per uur. Wij hadden dus gerust een wandelingetje kunnen maken met het gigantische beest.

Deuk in reputatie

De Tyrannosaurus heeft zijn status als bekendste dinosauriër ter wereld ook te danken aan het feit dat hij in boeken en films wordt voorgesteld als het grootste landroofdier uit de geschiedenis. Ook dat blijkt niet helemaal te kloppen. Hoewel de vleeseter zo’n 13 meter groot en 8 ton zwaar kon worden, hebben er op onze planeet toch monsters rondgelopen die nog gigantischer waren dan de T. rex. De in 1915 ontdekte Spinosaurus uit Egypte bijvoorbeeld en de in 1993 in Argentinië opgegraven Giganotosaurus. Die laatste kon wel 15 meter lang en zo’n 14 ton zwaar worden.

Dat alles zorgt toch wel voor een deuk in de indrukwekkende reputatie van de Tyrannosaurus rex. Misschien moet de volgende Jurrasic-film dan maar over de Giganotosaurus gaan?