Vijf tips voor een cultureel verantwoord weekend

Vijf tips voor een cultureel verantwoord weekend

heil.

 

JEF festival

(04/02 - 20/02)

Foto Reinout Hiel

 

Diverse steden Het Jeugdfilmfestival mag dan wel van naam veranderd zijn, het programma van dit gloednieuwe JEF festival is ijzersterk zoals altijd, met de allerbeste kleuter-, kinder- en jongerenfilms. Het festival palmt Antwerpen, Kortrijk, Gent, Strombeek-Bever en Brugge in met - zoals het een echt filmfestival betaamt - premières, internationale gasten en exclusieve evenementen. Kom bijvoorbeeld virtuele pizza's maken, geluid op je animatiefilm plakken of doe een fotoshoot met een ‘virtueel reële' Gruffalo. Openen doet het JEF festival met ‘ZOOks', een animatiefilm van Dimitri en Kristoff Leue over de zoektocht van het rebelse tienermeisje Robin naar haar mysterieus verdwenen moeder.

jeugdfilm.be

Outside Inside - Het Stadsmus

(nog t.e.m. 03?/?05, Hasselt)

Meer dan zestig Hasseltse gevels kregen sinds 2011 een likje street art. Street Art Festival en Het Stadsmus brengen al die nationale en internationale kunstenaars - met coole namen als Mobstr, KBTR, Casroc, Chas… - nu terug naar de stad, maar ze houden hen deze keer binnen de muren van het museum, waar ze een andere kant van hun werk kunnen laten zien. Ontwerpen, installaties, tattoos en muziek: een mooie aanvulling op wat buiten de muren te bewonderen valt.

hetstadsmus.be 

De drie musketiers - Antwerp Symphony Orchestra

(04?/?02, Antwerpen & Gent)

De heren van theatergezelschap Lazarus kennen we van hun bewerking van Russische klassiekers, maar Pieter Genard, Günther Lesage en Joris Van den Brande wagen zich zondag aan een ietwat ander genre - én publiek. Ze versneden de vuistdikke roman van Alexandre Dumas tot een vertelling op maat van zesplussers, op vraag van het Antwerp Symphony Orchestra, dat hen uitdaagde om te bewijzen dat één voor allen nog steeds allen voor één is. Het orkest zorgt voor de begeleiding van het degengekletter, dirigent Dirk Brossé scherpt alvast het puntje van zijn dirigeerstok.

antwerpsymphonyorchestra.be

Drarrie in de nacht - KVS

(02-09?/?02, Brussel)

 

Een première waar gretig naar werd uitgekeken: de gasten van het voormalige SIN Collectief, nu onder dak bij het Brusselse stadstheater, komen met de theaterbewerking van Fikry El Azzouzi's roman ‘Drarrie in de nacht'. Vier drarries dwalen door de nachtelijke stad - zoals alleen drarries dat kunnen: verveeld, onrustig, aangewezen op elkaar. Wie zich nog steeds afvraagt wat een ‘drarrie' is, moet maar eens roman lezen, of naar de voorstelling komen die door Junior Mthombeni, Cesar Janssens en Azzouzi zelf werd gemaakt bij KVS.

kvs.be

Het Zesde Metaal - Calais

(03?/?02, Oostende)

Foto R.V.

Hun passage op Rock Werchter vorige zomer heeft het bezegeld: Het Zesde Metaal is nu definitief doorgebroken bij het grote publiek. Met een herwerkte versie van hun laatste album ‘Calais' (dat de band een MIA voor ‘Beste Album' opleverde) trekken ze nu naar de Vlaamse theaters. Laat je ontroeren door poëtische songteksten en prikkelende melodieën, die extra nazinderen in het West-Vlaams.

degrotepost.be