UITTIPS. Muziektheater, Madonna en Limburgse comedy: dit brengt het weekend

UITTIPS. Muziektheater, Madonna en Limburgse comedy: dit brengt het weekend
Foto Belga

MUZIEKTHEATER

FENIKS Festival

t.e.m. 25/09

Antwerpen - Het Feniks Festival is het jaarlijkse hoogtepunt voor muziektheater Walpurgis, een erg diverse groep kunstenaars die in ‘de Feniks’ in Mortsel werkt op het snijpunt van muziek, theater en maatschappelijk engagement. Je kan er het hele weekend proeven van wat Walpurgis zo allemaal doet. Behoorlijk veel, zo blijkt. Er zijn protestdansen tegen schoonheidsidealen, er is een gedramatiseerde lezing van Verdi's opera ‘Aida’, een live podcast over slapeloosheid en zelfs een duel op leven en dood. Heel bijzonder is ‘Het Volk der Introverten’: een kunstproject voor schuwe of zwijgzame mensen, die samen met kunstenaar Mirthe Dokter een hoofdje boetseren uit klei, en zo meebouwen aan hun eigen introverte volk. Helemaal iets voor jou? Dan weet je dit weekend waarheen!

walpurgis.be

EVENEMENT

Opening KMSKA

24 & 25/9

Antwerpen - Het heeft even geduurd, maar nu is het daar: de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zit erop! De presentatie van de kunstcollectie wordt – met het museumgebouw zelf – dé blikvanger bij de heropening. Eindelijk kan je opnieuw live een blik werpen op de beroemde Madonna van Fouquet - aka ‘de Mona Lisa van het KMSKA’. De Aanbidding door de Koningen van Peter Paul Rubens is ook zo’n stuk waar je niet omheen kan. Het nieuwe gebouw zelf is maar liefst 40% groter. KAAN architecten koos niet voor een uitbreiding maar een inbreiding. Op de plek waar vroeger vier patio’s zaten, bevinden zich nu 10 nieuwe museumzalen. De oude parketvloeren en het schrijnwerk werden opgepoetst. Bij Rubens en Van Dyck mocht het nog wat chiquer, met een lijntje goud hier en daar. Al deze weelde bewonderen tijdens het openingsweekend? Reserveer je tijdslot, zo ben je zeker van je plekje.

Foto
Foto

kmska.be

COMEDY

Doe rustig!

23/09

Antwerpen - Zin om eens goed te lachen na een zware werkweek? Wij ook. Erhan Demirci is een Limburgse zoon van gastarbeiders en hij mijdt geen enkel onderwerp. In zijn shows heeft hij het over zijn eigen uittocht van het Limburgse dorpsleven naar het life in the ghetto van Brussel. Niet alleen politiek en integratie vormen zijn inspiratie, het alledaagse leven van de gemiddelde Belg verwondert hem nog het meest. In ‘Doe Rustig!’ houdt hij een pleidooi voor qualitytime. Maken we het onszelf niet moeilijk door én carrière te willen maken, drie hobby’s te hebben, aan zelfontplooiing te doen en een gezin te runnen? Wij weten alvast waaraan we déze avond onze qualitytime besteden.

Belga / J. Jacobs

schouwburgnoord.be

FEEST

Les Jacqueries

24 & 25/09

Brussel - Ken je de Sint-Jacobswijk in Brussel? Neen? Hoog tijd om daar verandering in te brengen. De wijk achter de Grote Markt bruist dit weekend van muziek en zwans dankzij Les Jacqueries, een feest voor en door Brusselaars - en al wie wil aanschuiven, natuurlijk. Twee dagen lang kan je de wijk van Manneken Pis herontdekken met straattheater, muziek, wandelingen met Brusseleir en historicus Roel Jacobs, en een heus Folkbal. Nieuw dit jaar zijn de verhalenvertellers die bezoekers begeleiden op een wandeling door de ‘strotjes’ en een reis doorheen de eeuwen. Mis aan het Oud Korenhuis het concert niet van de jonge Belgisch-Turkse zangeres Maya Nashoba en een heruitzending op groot scherm van Jacques Brels afscheidsconcert in de Parijse Olympia. Het feest is bijna volledig gratis, voor jong en oud, voor Brusseleir en toerist.

Foto F. Baudouin

stjac.be

EXPO

Licht uit. Pop op.

t.e.m. 26/3/2022

Gent - Wanneer het licht uitgaat en de poppen op de bühne verschijnen, dan begint de magie... In de expo ‘Licht uit. Pop op.’ ontdek je de magische wereld van poppen en figuren voor én achter de schermen. Het Gentse Museum Huis van Alijn toont voor het eerst zijn collectie theaterpoppen. Ze zijn afkomstig uit drie ‘stambomen’: Pierke van Alijn en zijn voorlopers, het Gentse Theater Taptoe en de Mechelse familie Contryn. De expo toont je hoe de poppen ontstaan, hoe ze gebruikt worden en wat hun geheime kracht is. Wie trouwens zou denken dat poppentheater ‘passé’ is, moet op zaterdag maar eens een kijkje nemen op de museumzolder van het Huis van Alijn. Uitverkochte zalen vol joelende kinderen waarschuwen er Pierke van Alijn nog steeds - net zoals hun ouders en grootouders voor hen - voor het onheil dat zich achter zijn poppenrug afspeelt. «Achter u! Achter u!»

Foto M. Dokter
Foto M. Dokter

huisvanalijn.be