TikTokkers zijn fan van ‘quiet quitting’ en je hoeft er niet eens je C4 voor in te dienen

TikTokkers hebben genoeg van hun veeleisende jobs en doen daarom aan ‘quiet quitting’, ze kappen er in alle stilte mee. Maar niet iedereen is overtuigd.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Bazen hoeven niet in allerijl nieuwe werknemers te zoeken, want bij ‘quiet quitting’ hoef je je ontslag niet in te dienen. Nee, je blijft gewoon je job doen, maar je verwerpt het idee dat je werk je enige prioriteit in het leven is. Het idee van ‘quiet quitting’ ging viraal nadat TikTokker @zkchillin er een filmpje over deelde:

Daarin zegt hij dat je niet stopt met werken, maar dat je je werk niet langer boven al de andere aspecten van je leven zet. «Je doet nog steeds wat je moet doen, maar je doet niet langer mee aan de druktecultuur mentaliteit die stelt dat werk het allerbelangrijkste is in je leven. De realiteit is dat dit niet het geval is en je waarde als persoon wordt niet gedefinieerd door arbeid», aldus de TikTokker.

Wat houdt het concreet in? Je beantwoordt bijvoorbeeld geen werkmailtjes meer na de uren en je maakt geen overuren meer. Of je zegt nee tegen projecten die helemaal niet bij je jobbeschrijving horen. Op deze manier proberen ‘quiet quitters’ een burn-out te voorkomen en een goede work-life balance aan te houden. «Als je je dit realiseert, valt opeens alle stress weg», klinkt het in een reactie op de TikTok van zkchillin.

Passief

Maar experts waarschuwen ook dat ‘quiet quitting’ ook wel eens averechts kan werken: het is behoorlijk passief en je kan je er machteloos door voelen. «Probeer te vermijden dat je de nood voelt om je zo op te stellen, maar dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, zeker nu we nog steeds op zoek zijn naar de juiste balans tussen werk en privé vanwege de pandemie», zegt carrière-experte Charlotte Davies aan Metro UK.