STUDIE. Koppels met een gezamenlijke bankrekening blijven langer samen

Voor sommige koppels is het dan wel misschien vanzelfsprekend om een rekening te delen, het blijft al bij al best een grote stap. Ondanks dat het veel voordelen biedt, zijn er ook wat risico’s verbonden aan het delen van je uitgaves met een partner. Maar volgens een studie van de Cornell University zegt het ook iets over de relatie: koppels die een rekening delen zouden namelijk langer samenblijven. De studie werd gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Journal of Personality and Social Psychology’.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Samen een rekening openen is nu niet de meest romantische daad, maar het is wel meer dan zomaar iets praktisch. Het betekent dat je jouw partner vertrouwt met geld en dat je inzicht kunt krijgen in elkaars uitgaves. En dat je erop rekent dat de andere niet zomaar zijn biezen zal pakken en al het geld van de rekening haalt.

Taal

Volgens de studie van de Cornell University zegt het echter nog véél meer over een relatie. Koppels die hun geld op een gezamenlijke rekening zetten hebben meer positieve interacties en communiceren duidelijker dan koppels die hun geld gescheiden houden. De onderzoekers ontdekten dat de koppels met een gezamenlijke rekening vaker ‘wij’ en ‘ons’ zeggen, en minder ‘ik’ en ‘mijn’. Ze zouden ook vaker termen gebruiken zoals ‘het eens zijn’, ‘verbinding’, ‘vriend’, ‘vriendelijkheid’, ‘luisteren’ en ‘vrede’. «Die simpele woorden versterken de perceptie dat iemand deel uitmaakt van een team of niet», zegt Emily Garbinsky van de Cornell University in Metro UK.

Teamspirit

Tot slot draagt een rekening delen ook bij aan de duur van een relatie. Volgens Garbinsky zouden koppels die hun rekeningen gescheiden houden sneller uit elkaar gaan. Een gedeelde rekening leidt volgens haar bijna altijd tot een betere relatie, omdat het koppels het gevoel geeft dat ze in hetzelfde team zitten.

Samen een rekening openen, is dus toch een beetje zoals trouwen, maar dan een pak saaier. En ook hier geldt: bij twijfels, doe je het misschien beter niet.