SHOPPEN. H&M lanceert allereerste vegan collectie

SHOPPEN. H&M lanceert allereerste vegan collectie
Foto H&M

H&M, een van de grootste merken ter wereld, heeft beslist om een radicaal nieuwe weg in te slaan: met de nieuwe collecte ‘Co-Exist Story’ brengen ze voor het eerst een innovatieve collectie uit die niet alleen erg trendy, maar ook volledig veganistisch is. Dat wil zeggen dat consumenten er zeker van kunnen zijn dat alle gebruikte producten en materialen volledig diervriendelijk zijn, en met andere woorden geen huid, haar of vacht bevatten van dieren. Daarvoor sloegen ze de handen in elkaar met internationale dierenrechten organisatie PETA, die de collectie goedkeurde. De naam van de collectie ‘Co-exist’ betekent ‘samenleven’ en verwijst naar het harmonieuze samenzijn van dier, mens en planeet.

A post shared by H&M (@hm)

Druiven, bloemen en nylon

Voor die collectie gingen H&M en PETA op zoek naar radicaal innovatieve en nieuwe materialen. Ze strandden uiteindelijk op drie bijzondere materialen die zowel functioneel als modebewust zijn. Zo is er het materiaal FLWRDWN, gemaakt van wilde bloemen, waarmee ze warme gewatteerde jassen vulden. VEGEA is dan weer gemaakt van druiven, en dan meer bepaald de zaden en huid die doorgaans weggegooid wordt tijdens het produceren van wijn. Die stof gebruikten ze voor de jassen en broeken met reliëf in. Tot slot gebruikten ze voor hun breiwerk ECONYL: een vezel gemaakt van afgedankte nylon die anders enkel voor vervuilding van de aardbol zou zorgen.

PETA manager Laura Shields is tevreden met de collectie: «Door te kiezen voor diervriendelijke producten zet H&M een nieuwe standaard in de industrie. Ze tonen dat empathische mode de weg vooruit is. Ganzen zijn tenslotte loyale vrienden voor het leven, koeien zijn trouwe vrienden en schapen zijn speels en hartelijk – ze zijn geen jassen, schoenen of truien.»

De vrouwen-, mannen- en kindercollectie is nu beschikbaar via de website van H&M.