RECEPT. Drie keer herfstig koken met noten

De herfst is in volle gang en dat betekent dat het het uitgelezen moment is om eens te gaan wandelen in het bos. De bomen tonen zich dezer dagen van hun mooiste kant, met tinten die variëren van grasgroen tot dieprood en alles daar tussenin. En voor wie graag seizoensgebonden eet, valt er momenteel ook een boel te rapen in het bos.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

De herfst is namelijk het seizoen bij uitstek om noten te verzamelen. Of je nu gaat voor okkernoten, hazelnoten of beukennootjes: wie zoekt, vindt ze allemaal. Maar wat doe je met al dat lekkers eens je een emmertje vol hebt? Uiteraard kan je ze gewoon zo naar binnen spelen, maar je kan er ook mee aan de slag in de keuken. Deze drie recepten helpen je alvast op weg.

Hazelnootpasta

Ingrediënten

- 400 gram hazelnoten

- 1/2 koffielepel zout

- 1/2 eetlepel cacaopoeder

Bereidingswijze

- Leg de hazelnoten op een bakplaat in de oven en rooster ze een kwartier lang op 175°C.

- Haal de hazelnoten uit de oven en laat even afkoelen alvorens ze in een keukenhanddoek te doen. Schud en wrijf de noten over elkaar in de handdoek om de velletjes te verwijderen.

- Doe de hazelnoten in een blender en blend een kleine 10 minuten totdat het geheel homogeen en glad wordt.

- Voeg het zout en de cacao toe, blend opnieuw zodat alles zich goed mengt.

- Giet de pasta over in een gesteriliseerde pot en bewaar tot 3 weken in de koelkast.

Marrons Glacés

Ingrediënten

- 1 kilogram tamme kastanjes

- 1,5 kilogram suiker

- 1,5 liter water

- 1 vanillestokje

Bereidingswijze

- Kerf een gleufje in elke kastanje en leg ze in een kom met koud water.

- Haal na 5 minuten weken een tiental kastanjes uit het water, doe ze in een andere kom met koud water en breng dat water een tweetal minuten aan de kook. Haal ze daarna uit het water (let op, de kastanjes zijn erg warm) en verwijder het vel. Herhaal deze stap totdat alle kastanjes gepeld zijn.

- Doe de gepelde kastanjes nu in een pot met koud water en breng dat een kwartier lang zachtjes aan de kook.

- Spoel de kastanjes af met koud water.

- Doe het water en de suiker in een pot op een middelhoog vuur. Eens de suiker is opgelost mag je het vuur hoger zetten. Wanneer de siroop kookt, voeg je het door tweeën gesneden vanillestokje toe.

- Doe de kastanjes in een vergiet en dompel ze volledig onder in de siroop. Wannneer de siroop opnieuw kookt, laat je de kastanjes één minuut pruttelen. Zet vervolgens het vuur af en laat 24 uur afkoelen.

- Spoel de kastanjes af, breng de siroop opnieuw aan de kook en laat de kastanjes 3 minuten in de siroop pruttelen. Herhaal deze stap op de derde en vierde dag.

- Haal de afgekoelde kastanjes ten slotte uit de siroop en laat ze afkoelen en uitlekken op een stuk bakpapier alvorens je ze opeet.

(Wal)notengranola

Ingrediënten

- 150 gram havermout

- 150 gram walnoten, eventueel gemixt met andere noten en zaden

- 60 gram honing

- 60 gram kokosnootolie

- Kaneel

Bereidingswijze

- Laat de honing en kokosnootolie smelten in een pannetje op een zacht vuur.

- Mix intussen de havermout, noten en een snufje kaneel in een grote mengkom.

- Voeg de honing en olie toe eens deze gesmolten zijn en meng opnieuw.

- Doe het mengsel nu op een bakplaat en laat 20 minuten (of meer indien nodig) bakken in de oven op 160°C. Meng af en toe om te vermijden dat alles aan elkaar gaat plakken.

- Laat de granola afkoelen en bewaar in een afgesloten pot.