OP PAD. Het Autosalon 2022 gaat niet door, de saloncondities wel

OP PAD. Het Autosalon 2022 gaat niet door, de saloncondities wel
Foto’s Belga / B. Doppagne

De 99ste editie van het iconische Autosalon van Brussel, oorspronkelijk gepland van 15 tot 23 januari 2022, werd geannuleerd wegens de gezondheidssituatie. Triest nieuws voor de duizenden autoliefhebbers die het evenement elk jaar bezoeken, maar ook voor wie van het Salon wou profiteren om een nieuwe auto te kopen.

De ideale maand om te kopen

De fameuze saloncondities zijn geen fabeltje en januari is de perfecte maand om een nieuwe auto te kopen. De periode van de financiële balansen en retroplanningen loopt nog, dus zijn constructeurs meestal bereid een inspanning te leveren. Tijdens het Salon vergelijken consumenten aanbiedingen en komen de kortingen vaak van alle kanten. Nog een voordeel: als een auto in januari en niet in december gekocht wordt, betekent dit dat hij 'een jaar later' ingeschreven wordt en dus een hogere restwaarde zal hebben.

Straffe condities

Dat het Autosalon dit jaar niet doorgaat, betekent allerminst dat er geen promoties zijn. Zodra de annulering aangekondigd werd, liet organisator Febiac weten dat het Autosalon van januari 2022 verplaatst werd «naar alle concessiehouders in het land». Het salon vertegenwoordigt dan ook 20% tot 30% van de jaarlijkse omzet van de sector. En na de slechte verkoopcijfers van nieuwe auto's in 2021 (-11%) is de sector hard toe aan herstel.

Zelfs zonder Autosalon bieden alle merken aantrekkelijke voorwaarden: kortingen, solden op stockwagens, speciale condities voor de overname van een oud voertuig, gratis opties en extra voordelen zoals uitgebreide garanties en gratis onderhoud.

Tot 9.500 euro korting

Zo vind je bij Toyota nu een hybride voor de prijs van een benzine en krijg je tot 4.000 euro korting op bepaalde modellen. Volkswagen biedt naast kortingen van 4.500 tot 7.000 euro, afhankelijk van het model, een overnamecheque tot 2.500 euro voor een oud voertuig. Ook de Franse constructeurs strooien met saloncondities. Renault biedt tot 8.300 euro korting en een JKP van 0,00% op alle modellen. Bij Citroën zijn kortingen tot 9.500 euro beschikbaar. Idem voor Volvo, dat kortingen van 3.000 tot 8.890 euro aanbiedt, afhankelijk van het model.

Je hebt het begrepen, zelfs zonder het Autosalon zijn er heel wat koopjes te doen in januari. Meer details vind je bij de concessiehouders of op de websites van de constructeurs. Tip: vind meteen de beste deals door het merk + saloncondities in te voeren in je zoekmachine!