Op citytrip? Binnenkort betaal je ZOVEEL extra voor een korteafstandsvlucht

Op citytrip? Binnenkort betaal je ZOVEEL extra voor een korteafstandsvlucht
Foto Unsplash

In oktober had de regering al beslist dat er een zogenaamde ‘inschepingstaks’ zou komen. Die is nodig om de «maatschappelijke en ecologische kosten van luchtverkeer» in rekening te brengen.

De maatregel zou de staat volgens de begrotingstabellen dit jaar al 30 miljoen euro moeten opleveren, maar voorlopig bleven de modaliteiten nog onbekend. Nu heeft het kernkabinet de exacte bedragen van de inschepingstaks vastgelegd in het kader van de onderhandelingen over de zogenaamde ‘minitaxshift’.

Voor vluchten tot 500 kilometer zal de bijdrage 10 euro bedragen, zo blijkt uit een toelichting van het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). «Dit zijn namelijk afstanden waar de trein als alternatief kan dienen, denk maar aan reizen naar Parijs of Amsterdam», luidt het. Voor langere vluchten bedraagt de taks 2 euro voor bestemmingen binnen en 4 euro voor reisdoelen buiten Europa.

Volgens het kabinet-Van Peteghem zijn de bedragen «vergelijkbaar en vaak lager» dan gelijkaardige taksen in onze buurlanden. «Iemand die naar Kreta vliegt vanuit Rijsel betaalt 7 euro, vanuit Eindhoven 8 euro. Vanuit ons land zal dat dus 2 euro zijn», klinkt het.

De taks zal van toepassing zijn op alle passagiersvluchten die vanuit België vertrekken. Het gaat dan zowel om commerciële als, privé- en zakenvluchten.