Ook menstrueren kan zero-waste: Dit zijn de duurzame alternatieven voor wegwerptampons

In Vlaanderen alleen al wordt geschat dat er dagelijks twee miljoen wegwerpmaandverbanden de vuilnisbak invliegen. De ecologische impact van menstrueren is dus aanzienlijk, maar was voor een lange tijd ook onvermijdelijk. Langzaam maar zeker komen er alternatieven op de markt die de afvalberg kunnen verkleinen en die nog steeds even comfortabel zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Zomaar veranderen van menstruatieproduct kan eng zijn: wat als het product toch nog voor lekken zorgt, bijvoorbeeld? Daarnaast rust er nog altijd een taboe op menstruatie of wordt het gezien als iets schaamtelijks. Dat kan ervoor zorgen dat de drempel hoog is om je te wagen aan een ander hygiënisch product of om je in te lichten over de producten.

Tot slot hangt er ook vaak een prijskaartje vast aan de duurzame alternatieven. Toch is het vaak zo dat het duurzame product op lange termijn goedkoper is dan het wegwerpproduct. We geven gemiddeld 12 euro per maand uit aan tampons en maandverbanden. Een menstruatiecup, waarvan de prijs rond de 25 euro ligt, kan jaren meegaan. Na twee maanden ben je er dus al goedkoper van af.

De gouden tip is sowieso om kleine stappen te nemen bij het overschakelen naar meer ecologische menstruatieproducten. Test misschien eerst een herbruikbare inbrenghuls uit vooraleer je je waagt aan menstruatieondergoed, bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook altijd een goed idee om het nieuwe product uit te testen op een thuiswerkdag of tijdens het weekend zodat je zorgenvrij kunt experimenteren.

Menstruatiecup

De menstruatiecup is al best ingeburgerd bij heel wat jonge vrouwen. Dat komt vooral door het gebruiksgemak: de cup is een klein bekertje gemaakt van soepel materiaal en hoeft enkel ingebracht te worden in de vagina. De cup beschermt je zo’n 12 uren, overdag en ’s nachts, en kan dus ongeveer evenveel bloed opvangen als drie à vier tampons. De meeste cups zijn ook organisch: ze gebruiken geen schadelijke chemicaliën die invloed kunnen hebben op de vaginale hygiëne. De cup komt in verschillende maten, afhankelijk van je noden en grootte.

Herbruikbare maandverbanden

Herbruikbare maandverbanden zijn meestal gemaakt uit flanel katoen. Het werkt exact zoals een maandverband. Net zoals gewone maandverbanden komen ze voor in verschillende maten en groottes. Het enige verschil is dat je het moet uitspoelen of in de was moet laten spoelen met koud water. Op lange dagen kan het wel lastig zijn om alle gebruikte maandverbanden mee te sleuren in een zakje. Maar verder is het wel een goed alternatief voor het geval de cup niet je ding is.

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed wordt ook wel ‘period panties’ genoemd. Het zijn onderbroeken die gemaakt zijn uit sterk absorberend materiaal waardoor je geen maandverband meer nodig hebt. De stof is zo ingenieus gemaakt dat het ook niet nat of vies aanvoelt. Je kunt het onderbroek de hele dag aanhouden, aan het einde van de dag was je het gewoon uit en werp je het in de was. Afhankelijk van hoe zwaar je maandstonden zijn, is het wel mogelijk dat je het ondergoed alsnog moet combineren met de cup of enkel gebruikt op je lichtere dagen.

Organische tampons en herbruikbare inbrenghuls

In niet-organische tampons zitten vaak chemische stoffen, pesticiden, insecticiden of parfums die de menstruatiegeur verdoezelen. Die stoffen zijn niet alleen belastend voor het milieu, maar zorgen regelmatig ook voor jeuk en andere kwaaltjes in en rondom de vagina. Organische tampons zijn gemaakt van organisch katoen: dat wil zeggen zonder schadelijke stoffen. Daarnaast is het bijhorende inbrenghuls vaak gemaakt uit duurzaam materiaal. Sommige merken bieden ook herbruikbare inbrenghulsen aan om nog meer afval te vermijden.