Kortrijk, creatieve stad aan de Leie

Kortrijk, creatieve stad aan de Leie

Kortrijk heeft een facelift ondergaan. Nieuwe bruggen, oevers met brede paden en mooie parken herstellen het contact met het water. In de omgeving van de Broeltorens worden de kades van de Oude Leie-arm verlaagd tot een halve meter boven het water. De oevers brengen je zalig dicht bij het frisse water, zodat je, op één van de heerlijke terrasjes, het water haast kan voelen.

Om de verschillende delen van de stad te verbinden, is de Kortrijkse skyline gekenmerkt door zeven bruggen. Geen saaie kopies, maar karakterbruggen die zowel bezoekers als bewoners helpen bij het oriënteren.

Buda Beach

Wegdromen kan op Buda Beach. Geen vliegbestemming, wél een exotisch oord tussen de armen van de Leie. Elke creatieve bezoeker voelt er zich thuis. In de Kortrijkse uitgaansbuurt vind je de Budatoren, een platform waar artiesten uit alle hoeken van het spectrum hun ding mogen doen en in de Budascoop kan je genieten van niet-commerciële films. BUBOX is een ruimte voor hedendaagse beeldende kunst waarbij de focus ligt op kunstenaars die op een eigenzinnige en artistieke manier met de omgeving willen omgaan. De Budafabriek is de parel van het eiland. Op deze imposante plek van 3.000 m³ komen ontwerpers, ondernemers, kunstenaars, studenten en actieve burgers samen werken en workshops geven. Je vindt er een prototypelab met 3D-printers, lasercutters en tal van andere machines voor creatieve makers.

Dankzij deze creatieve vibe behoort Kortrijk tot het UNESCO Creative Cities Network in het domein design, en dat als enige Belgische stad.

Op verkenning door de middeleeuwen

Wordt de bruisende energie van Buda Beach je te veel, dan trek je naar het historische centrum. In het midden van de Grote Markt trekt het belfort uit de 13de eeuw meteen je aandacht. Wist je dat de oorspronkelijke uurslager als oorlogsbuit werd meegenomen en aan Dijon werd geschonken? Dat stukje Kortrijk prijkt nog steeds op de toren van de Franse stad.

Ook het historische stadhuis is een bezoekje waard. Vooral de schepenzaal en de raadzaal met 16de-eeuwse gebeeldhouwde schouwen zijn de moeite! Op het begijnhof flaneer je langs de kleine huisjes en het binnenplein of bezoek je de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Volop genieten

Kortrijk is het decor van fashionista's die weten wat ze willen. Je vindt er originele boetieks die je niet in andere steden hebt. De dag afsluiten doe je in één van de gezellige restaurants of bars. Thaise of Italiaanse keuken, tapasbars, bistro's in Parijse stijl met zicht op het water of koffiehuisjes, volkscafés en hippe bars. Kan jij een keuze maken?

www.toerismekortrijk.be