Een taalwetenschapper heeft uitgezocht wat het beste woord is om je Wordle mee te starten

Een taalwetenschapper heeft uitgezocht wat het beste woord is om je Wordle mee te starten
AFP / S. Reynolds

In Wordle krijg je zes beurten om het vijfletterwoord van de dag te raden. Per gok, vertelt Wordle je welke letters juist zijn. Groen betekent dat je de juiste letter op de juiste plek zette, geel betekent dat je de juiste letter raadde maar hem op de verkeerde plek zette. Grijs betekent dat die letter niet in het te raden woord voorkomt.

De bedoeling is dat je zo snel mogelijk gele en groene vakjes verzamelt, zodat je zo snel mogelijk op het juiste pad zit. Als je in je eerste beurt al meteen goed gokt, heb je een grote kans om sneller op het juiste woord te komen. Maar wat is de beste eerste gok? Een taalwetenschapper zocht het uit voor The Conversation.

De meest voorkomende letters

De beste eerste gok is volgens hem het woord dat de grootste kans maakt om zo veel mogelijk letters met het te raden woord te delen: «Daarvoor moeten we het volgende te weten komen: hoe vaak komt elk van de zesentwintig letters van het alfabet voor in de Engelse woordenschat? En niet zomaar eender welk woord: een woord dat kans maakt om opgenomen te worden in het spel.» Heel obscure woorden zoals «nisus» maakt volgens hem een kleinere kans om op te duiken in het spel.

Hij ging op zoek naar welke woorden het meest bekend waren in de Engelse woordenschat. Hij gooide alle vijfletterwoorden in de poel die bekend waren bij 50% van de ondervraagden. Daarna telde hij het aantal keren dat elke letter minstens één keer in een woord voorkwam.

De allerbeste gok

Hij kwam tot de constatatie dat de meest voorkomende letter ‘e’ was (komt voor in 46% van de woorden). De volgende veel voorkomende letters waren ‘a’ (39%), ‘r’ (34%), ‘o’ (29%) en ‘i’ (28%) en ‘s’ (28%). Een goede gok is dan «arose» (ontstond). Een hele slechte gok is «whump» (een dof geluid). In dat woord zitten erg veel letters in die niet vaak voorkomen.

Als we het woord willen dat de meeste letters op de juiste plaats heeft, moet je gaan voor «samey» (repetitief). Wat is dan de allerbeste eerste gok? Het woord waarbij je én veel letters op de juiste plek hebt én zo veel mogelijke juiste letters raadt in één keer. En dat woord is «soare» (een jonge havik). Het zijn dezelfde letters als arose, maar dan in een meer strategische volgorde.

Nu hoef je nooit meer te twijfelen over je eerste gok. Waar taalwetenschap al niet goed voor is!