TheColorGrey, een toekomstige klepper van de Belgische hiphop

TheColorGrey, een toekomstige klepper van de Belgische hiphop

Op je 22ste ben je al producer, zanger, rapper… Hoe ben je in de muziek terechtgekomen?

"Ik ben muziek beginnen maken toen ik 9 was. Mijn broer ging alleen wonen en liet me zijn keyboard achter. Maar pas in 2014 ben ik nummers beginnen posten op Soundcloud en YouTube. Toen besefte ik dat mensen mijn muziek wel cool vonden, vooral in Antwerpen."

Vanwaar de naam TheColorGrey?

"Dat komt uit een boek van mijn grootvader dat ik op mijn 16de gelezen heb. Destijds stelde ik me nog niet veel vragen over de wereld of het leven. Maar toen ontdekte ik het personage in dat boek, die zegt dat mensen niet zwart of wit zijn, maar grijs. Daar heb ik veel over nagedacht. Volgens mij is iedereen een beetje TheColorGrey."

Wou je met dit album praten over je leven en je roots?

"Ik wilde mijn verhaal vertellen. Sommige onderwerpen komen altijd terug, zoals mijn persoonlijke leven, de band met mijn moederland Congo, mijn dromen als artiest, maar ook mijn verleden en toekomst. Het is echt een heel persoonlijke plaat."

Waarom heet ze ‘Rebelation'?

"Da's een woordspeling van rebel en revelation. Ik heb het gevoel een soort van rebel te zijn in de muziekbusiness omdat ik doe waar ik me goed bij voel, ook al maakt dat het misschien moeilijker om door te breken. ‘Revelation' gaat over mijn rol als producer en over de artiesten met wie ik werk. Ik ben een artistieke duizendpoot."

Wat is je lievelingsnummer op de plaat?

"Het eerste, ‘Don't Wonder'. Veel rappers zijn bang om hun gevoelens te tonen. Ik wou net dat mijn eerste nummer mensen raakt. In ‘On & On' zit een vleugje gospel, waar ik goed gezind van word. Ik hoop dat wie naar het album luistert dat ook voelt."

Het is een heel volwassen plaat. Waar haal je jouw inspiratie?

"Uit waar ik naar luister. Ik hou van wat ernstigere artiesten die iets te zeggen hebben, zoals Oddisee, Kendrick Lamar, J. Cole of iets alternatievere, meer underground rappers. Ik luister ook naar soul, funk en veel andere stijlen."

Hoe slaagt iemand uit Antwerpen erin samen te werken met Oddisee?

"Ik kreeg de kans zijn voorprogramma te doen in Brussel in 2015. Toen ik op een dag een nieuw nummer op mijn Soundcloud had gezet, zei hij dat hij dat heel goed vond en stelde hij voor om iets samen te doen."

Is het makkelijker te rappen in het Engels dan in het Nederlands?

"Voor mij wel, omdat ik altijd al een internationaal artiest heb willen zijn. Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon raar om te schrijven of te rappen in het Nederlands. Ook al is dat mijn moedertaal. Het gaat gewoon vlotter in het Engels."

Hoe zie je het vervolg van je carrière?

"Mijn droom is mijn familie in Congo te kunnen helpen. Hun financiële situatie is niet echt optimaal, dus ik zou graag iets voor ze doen als ik daar op een dag de middelen voor heb. Als ik ooit de kans krijg naar daar te gaan, dan maak ik zeker een plaat over mijn ervaringen."

Laura Sengler