Dour blaast dertig kaarsjes uit!

Dour blaast dertig kaarsjes uit!

Dour, dat is een mengelmoes van stijlen, sfeer, oud & nieuw, verschillende mensen en uiteenlopende muziek. Dat zie je opnieuw aan de headliners. Maar ook achter die headliners schuilt een massa geweldige optredens. Want Dour, dat is bovenal een ontdekkingsreis (die zelden slecht uitdraait), uitgestippeld door organisatoren die als geen ander weten welke getalenteerde groepen dit publiek zullen bekoren.

Slechts enkele tips selecteren uit 236 namen is een haast onmogelijke opdracht, we zitten al snel aan een honderdtal aanraders. Maar dit lijstje bij de hand houden kan altijd helpen, ook al is er daarnaast nog veel meer te ontdekken.

De headliners

Zoals het de tijdsgeest betaamt zijn er referenties uit alle muziekstijlen aanwezig, maar bovenaan de affiche overheerst vooral rap. De Franse rapper Booba is van de partij (op 12 juli). De ‘Duc de Boulogne' moest in 2006 op het laatste moment verstek laten gaan, maar nu staat hij voor het eerst op een festival voor alternatieve muziek. «We zijn dus door het dolle heen dat hij voor de eerste keer naar Dour komt. Zijn show belooft een spektakel te worden», zeggen de glunderende organisatoren.

Verder kijken we wat rap betreft uit naar het dubbele optreden van Nekfeu, enerzijds met het collectief L'Entourage op 14 juli en anderzijds solo op 15 juli. Nekfeu, die bekendstaat om zijn epische omkadering op het podium, is een perfecte opwarmer voor Tyler, the Creator, een zwaargewicht uit de Amerikaanse rapwereld. Op 14 juli is het ook uitkijken naar MHD, de prins van de Afro trap, die ongetwijfeld een optreden zal geven waar de kleuren van af spatten.

In een andere stijl zullen velen Mura Masa ontdekken, maar zijn elektropop met tropisch sausje stond op repeat in 2017, dus verwelkomt het Henegouwse Dour hem op 13 juli als headliner. Daarnaast spelen de Chemical Brothers al meer dan twintig jaar op festivals overal ter wereld. Op 12 juli tonen ze met hun big beats dat ze nog altijd de ‘Kings of energy' zijn.

Het label DeeWee, opgericht door de broers Dewaele, verzorgt de programmatie op 11 juli en kon namen strikken als Charlotte Adigery, Asa Moto, Klanken, Future Sound of Antwerp, de Brazilianen Phillipi & Rodrigo en het Chinese project Bolis Pupul, maar op 13 juli halen ze zelf alles uit de kast als Soulwax.

Ten slotte doen we het op 14 juli wat rustiger aan met de indiepop van de Engelse band alt-J als grote naam voor we ons te goed doen aan de Berlijnse techno van Paul Kalkbrenner, live!

Niet te missen

In de Labo-circustent, waar nieuwe talenten hun muziek komen uitproberen, kan je op 12 juli een van de laatste optredens meepikken van Soldout. Op 11 december dit jaar treedt het duo een allerlaatste keer op in de Ancienne Belgique, vervolgens gaan ze elk hun eigen weg.

Rap is overduidelijk aanwezig, maar dit jaar doet alternatieve poprock gelukkig niet onder! De jongsten kunnen op 13 juli een van de cultgroepen van het shoegaze subgenre ontdekken met Slowdive,

waarvan de leden sinds kort opnieuw samen spelen nadat het twintig jaar stil was rond de band. Ze spelen op het podium La Petite Maison dans la Prairie net voordat Mogwai er zijn opwachting maakt, nog zo'n post-rockmythe, die net zijn achtste cd heeft uitgebracht.

De prettig gestoorde en melancholische Brit Baxter Dury komt zingen op 14 juli met zijn typische humor, terwijl Beth Ditto ons de dag erna komt entertainen als de echte punkrockdiva zoals we haar kennen. Zondag genieten we ook van de rapper Big Boi, het creatieve brein achter Outkast.

Wat betreft loeiharde beats kijken we uit naar de industrial metalsound van Ministry op 15 juli en op 13 juli naar de digitale hardcore van Atari Teenage Riot, die iedereen zal bekoren. Maar er zijn ook momenten om even terug te schakelen, vooral met Nils Frahm (14 juli), de slow music van Jon Hopkins (11 juli) of nog met Daniel Avery (13 juli). De sprankelende Selah Sue speelt op 11 juli een akoestische set.

Bands die ons hart hebben gestolen

Wie op Dour ons hart zal veroveren, is uiteraard heel persoonlijk. Toch willen we enkele namen meegeven die waarschijnlijk voor onvergetelijke momenten zullen zorgen. Zo is er de nieuwe jazz van Badbadnotgood (12 juli), een band die live altijd indruk maakt met covers en improvisatie.

Punk's not dead… Dat zullen we hoogstwaarschijnlijk concluderen na het optreden van Shame (13 juli), jonge Engelsen met een rasecht Cockneydialect die het genre nieuw leven inblazen: punk lijkt weer op te leven dankzij de nieuwe generatie.

Wat betreft de bands van Belgische bodem willen we absoluut de garagerockband Equal Idiots zien (15 juli). Potentiële hits in overvloed! We zijn ook erg nieuwsgierig naar het Brusselse rapcollectief Le 77 (11 juli), dat zich met zijn diepe en sombere sfeer echt op de kaart kan zetten.

Voor de rest zijn er nog talloze optredens die echt de moeite waard zijn om bij te wonen als je deze bands nog niet kent. Zo verdient de hiphop undergroundrapper Action Bronson (11 juli) zeker je aandacht. En er komt nóg fantastisch bezoek uit New York: Princess Nokia (14 juli) bracht vorig jaar een van de beste rap-trap cd's uit en beheerst de kunst van de punchline als geen ander.

Ten slotte willen we ook nog wijzen op de zonnige indiefunk van Parcels (13 juli), de dromerige pop van MØ (15 juli), de overdonderende techno van DJ AZF (12 juli), Paula Temple (14 juli) en Amélie Lens (15 juli), en zo zit ons programma erop! Wij zijn klaar voor een vakantie op het ritme van de muziek.

Dour Festival, 11 tot 15 juli

www.dourfestival.eu