De festivalzomer: vriend of vijand voor onze gezondheid?

Naar muziek luisteren, jezelf in het zweet dansen, (on)verantwoorde hoeveelheden alcohol drinken, caloriebommetjes verorberen... Aan serotonineaanmaak zal het in onze hersenen niet ontbreken, maar welke impact heeft een festivalbezoek eigenlijk op de gezondheid? Onze festivalreporter zocht het uit.
door
Rufus
Leestijd 1 min.

DANSPASSEN EN VREUGDESPRONGEN

Eén ding staat buiten kijf: op een festival verbruik je massa's calorieën. Festivals worden alsmaar groter en campingterreinen komen steeds verder te liggen van de weide. Daardoor overschrijd je probleemloos de aangeraden dagelijkse hoeveelheid van tienduizend stappen. Mijn Gear S3 smartwatch van Samsung had op één namiddag al 9748 stappen op de teller, wat betekent dat ik maar liefst zes kilometer had afgelegd. Tel daar nog eens mijn nachtelijke danspassen en vreugdesprongen bij en je komt uit op een aardig calorieverbruik.

STIEKEME BARBECUE

Een andere festivalevolutie voltrekt zich op het vlak van voeding. Op Paradise City bijvoorbeeld is geen vlees te vinden – de enige niet-vegetarische opties waren visburgers en krekelrepen. Niet iedereen was blij met die gezonde aanpak, want op de camping betrapte ik een groepje snodaards rond een wegwerpbarbecue met worst. Dat onderonsje was stiekem wel gezellig.

OVERLEVEN OP LIEFDE

Het valt niet te ontkennen: ondanks een verhoogd gezondheidsbewustzijn blijft een festivalbezoek een aanslag op het lijf. Een doorsnee festivalganger slaapt te weinig, drinkt te veel en overleeft op fast food. Maar men zegt weleens dat een mens ook kan overleven op liefde. Die stelling zie je op een festival bewezen, want er wordt nogal wat afgekust. Ik deed een festivalganger mijn smartwatch om de pols en vroeg om zijn verse vlam een smakkerd te geven. En ja hoor, zijn hartslag ging prompt de lucht in!