Zo wil Bellewaerde ontsnapte flamingo Flammy in de val lokken

Zo wil Bellewaerde ontsnapte flamingo Flammy in de val lokken
Foto Unsplash / M. Abrosimova

Sinds februari kunnen bezoekers 31 flamingo’s bezoeken in Bellewaerde, maar sedert oktober ontbreekt flamingo Flammy. Het dier - dat was overgebracht van een Tsjechische dierentuin - kon vorige maand uit het park ontsnappen en hield halt aan de Zillebekevijver in Ieper.

Snel vangen

Flammy behoort tot de groep van de Europese flamingo’s. «Die leven vooral in Zuid-Europa en Afrika», zei hoofdverzorger Pieter Vercruysse enkele weken geleden terug aan VRTNWS. Hierdoor kunnen deze dieren zonder hulp moeilijk overleven in onze natuur. Als ze Flammy niet kunnen vangen, vrezen de verzorgers dat het ontsnapte dier de winter niet zal overleven.

Daarom proberen ze sinds enkele weken het vertrouwen van Flammy te winnen door haar dagelijks te lokken naar de voederbak die in een kooi staat. Maar het dier laat zich niet doen en vindt zelf eten in de vijver die 28 hectare groot is. Met de handen in het haar gaan de verzorgers daarom nu voor een andere methode met spiegels. Ze hopen dat ze daarmee Flammy wel in de val kunnen lokken.

Vriend of vriendin in de spiegel

«Een flamingo leeft normaal tussen honderden soortgenoten. Hoe talrijker, hoe beter», zegt Pieter Vercruysse aan VRTNWS. Door spiegels te plaatsen in een vangkooi zou Flammy haar «vriend» of «vriendin» tegenkomen in de spiegel. Zo hopen de dierenverzorgers dat de flamingo de vangkooi binnenstapt en zich laat vangen.

De verzorgers roepen ook op om niet af te zakken naar de Zillebekevijver. Ze willen ten zeerste vermijden dat het dier door bezoekers zou wegvluchten. Dan wordt de klus om Flammy te vangen nog moeilijker.