Zestig genomineerden uit 23 landen maken kans op Internationale Emmy Award

Zestig genomineerden uit 23 landen maken kans op Internationale Emmy Award
Foto Netflix

De internationale Emmy Awards worden jaarlijks uitgereikt door de International Academy of Television Arts & Sciences en bekronen televisieprogramma’s die gemaakt zijn buiten de Verenigde Staten. In totaal maken er 60 genomineerden afkomstig uit 23 landen kans op een beeldje. Er worden prijzen uitgereikt in 15 categoriëen.

In de categorie Beste Dramareeks maken met het Franse ‘Lupin’ en het Mexicaanse ‘Narcos’ twee Netflix-series kans op de prijs. Zij krijgen in hun categorie concurrentie van het Zuid-Afrikaanse ‘Reyka’ en het Britse ‘Vigil’. De genomineerden voor Beste Komediereeks zijn ‘Bunker’ (Mexico), ‘Dreaming whilst black’ (VK), ‘On the Verge’ (Frankrijk) en ‘Sex Education’ (VK).

Voor het eerst wordt ook een sportdocumentaire bekroond met een internationale Emmy Award. De genomineerden in die categorie zijn ‘Chivas: El Rebaño Sagrado’ (Mexico), ‘Kiyou No Kata’ (Japan), ‘Nadia’ (Frankrijk) en ‘Queen of Speed’ (VK).

Belgische kanshebber

Er worden eveneens Emmy’s uitgereikt aan de beste acteur en actrice. Bij de mannen zijn de Zweed Sverrir Gudnason (‘A Royal Secret’), de Zuid-Koreaan Sun-Kyun Lee (‘Dr. Brain’), de Amerikaan Scoot McNairy (‘Narcos: Mexico’) en de Schot Dougray Scott (‘Irvine Welsh’s Crime’) genomineerd. Bij de vrouwen gaat het beeldje naar de Belgisch-Britse Celine Buckens (‘Showtrial’), de Braziliaanse Leticia Colin (‘Where my heart is’), de Zuid-Afrikaanse Kim Engelbrecht (‘Reyka’) of de Franse Lou de Laâge (‘Le Bal des Folles’).

In de categorie Beste Documentaire maken twee documentaires kans die gaan over terreurgroep Islamitische Staat. Het gaat om de Franse documentaire ‘Enfants de Daech, les Damnés de la guerre’ en ‘The Return: Life after ISIS’ (VK). Zij krijgen concurrentie van een Japanse docu over de coup in Myanmar en een Braziliaanse docu over een verdwijning van een 6-jarige jongen.

In tegenstelling tot in 2021 is er dit jaar geen Belgisch programma geselecteerd. Vorig jaar greep ‘Da’s Liefde’ van productiehuis Shelter naast de prijs in de categorie Niet-gescript Entertainment. In het verleden haalden we in die categorie met ‘Hoe Zal ik het Zeggen?’ (2018) en ‘Sorry voor Alles’ (2017) wel al een beeldje binnen. Ook ‘Wat Als?’ (2014), ‘Benidorm Bastards’ (2011) en ‘De Smurfen’ (1983 en 1984) werden in het verleden al bekroond.

De 50ste editie van de Internationale Emmy vindt traditioneel plaats in New York City. De galashow wordt gepresenteerd door Penn Jillette, deel van het bekende goochelaarsduo Penn & Teller. Hij krijgt op het podium wel gezelschap van verschillende gasten, onder wie acteur Tom Cavanagh en actrice Melissa Roxburgh.