WIN. Duotickets voor Shaka Shams: «Wat telt, is niet je leeftijd maar de tijd die je in je kunst stopt»

WIN. Duotickets voor Shaka Shams: «Wat telt, is niet je leeftijd maar de tijd die je in je kunst stopt»
Foto M. Sterkendries

Je was amper 11 toen je begon te rappen. Wat voerde je op die prille leeftijd naar de muziek?

Shaka Shams: «Dat is moeilijk te zeggen. Soms wordt een kind geboren en weet het perfect waarom het op de wereld is gezet. Het kwam gewoon heel spontaan. Ik kan het niet echt uitleggen. Mijn neef was toen al muziekproducer. Ik liet als jonge tiener vallen dat ik het misschien wel plezant zou vinden om te rappen, en hij zei dat ik ervoor moest gaan. Compleet zot, maar tegelijk heb ik altijd al geweten wat ik wou doen. Het is heel snel gegaan. Omdat ik er al op mijn elfde aan begonnen ben, zal ik er ook langer van kunnen genieten.»

Had je het in het begin lastig om ernstig genomen te worden?

«De mensen twijfelen altijd aan jou, wat je ook doet. Maar zeker als je muziek maakt. En ik heb de indruk dat het nog meer het geval is in de rap-scene. Daar ben je per definitie de zoveelste gast die zijn geluk waagt. Naarmate je ouder wordt, hoor je die vraagtekens echter steeds minder vaak. Vandaag beoordelen mensen me eerder op mijn werk dan op mijn persoon. Uiteindelijk is het niet je leeftijd die telt maar de tijd die je in je kunst investeert.»

‘Action Only Volume 2’ is je tweede EP op een jaar tijd. Hoe schat je je evolutie in, en hoeveel van dit soort EP’s wil je nog maken?

«Ik voel dat ik steeds beter rap, en dat ik mijn creativiteit steeds meer de vrije loop laat gaan. Met de jaren word je onvermijdelijk beter omdat je meer ervaring opdoet. De ‘Action Only’-EP’s zijn een soort uitlaatklep, en ik ben niet van plan om er snel mee op te houden. Ze herinneren me eraan dat ik aan de slag moet blijven.»

De openingstrack op deze EP heet ‘Balrog’. Wat voor iets is dat, en waarom wou je er een song over schrijven?

«Balrog is een personage uit de game ‘Street Fighter’, maar het is ook een demonisch wezen uit ‘The Lord of the Rings’. In beide gevallen is het beter om zelf die figuur te zijn dan om hem voor je neus te krijgen. Ik interpreteer het als een vorm van positieve woede die je helpt om je doelen te bereiken.»

Met de track ‘Black Metal Rebel’ heb je — naast BLUAI en Ila — de wedstrijd ‘De Nieuwe Lichting 2022’ van Studio Brussel gewonnen. Wat betekent die song voor jou?

«Ik heb me altijd al een rebel gevoeld, maar door er de woorden ‘black’ en ‘metal’ aan te toe voegen, druk ik nog beter uit wie ik ben, wat mijn identiteit is. Het was een ongelooflijke boost voor mij om ‘De Nieuwe Lichting’ te winnen. Ik had nooit verwacht dat ik er zoveel aandacht door zou krijgen in de media. We hebben die track een beetje toevallig voorgesteld, en uiteindelijk is het perfect uitgedraaid. Het was dus een heel mooie ervaring. Soms gaan de dingen snel!»

Nu de EP af is, kun je hem live voorstellen. Dat ga je met name volgende woensdag doen tijdens een Fifty Session. Sta je te trappelen van ongeduld?

«Absoluut. Ik ben heel blij dat ik eindelijk weer mag optreden. Het is finaal ook de bedoeling van die songs om ze voor een publiek te brengen, en het motiveert me enorm om te voelen dat ik ze steeds meer in de vingers heb. Ik ben ook al een paar keer naar een Fifty Session geweest. Dat ik daar nu zelf op het podium zal staan, maakt het nog spannender.» Woensdag speelt Shaka Shams op Fifty Session. Maak hier kans op een duoticket.