Ophef over nieuw VTM-programma ‘Ik Wil Een Kind’: «Kind krijgen is nog iets anders dan huis kopen of partner vinden»

Ophef over nieuw VTM-programma ‘Ik Wil Een Kind’: «Kind krijgen is nog iets anders dan huis kopen of partner vinden»
VTM

VTM lanceert binnenkort een oproepaflevering van het nieuwe programma ’Ik Wil Een Kind’. Daarin gaat Dina Tersago op zoek naar wensouders die kiezen voor bewust co-ouderschap. Dat is een niet-traditionele gezinsvorm waarbij twee of meer mensen afspreken om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden, zonder dat er sprake is van een romantische relatie. Dat heeft de commerciële zender donderdag aangekondigd.VTM zegt in een persbericht met het programma het taboe op bewust co-ouderschap te willen doorbreken. Vier experten zullen de potentiële deelnemers helpen bij vragen als ‘Hoe vind je de juiste co-ouder? Hoe pak je dat aan, zo'n co-ouderschap? Welke afspraken maak je best op voorhand? Wat moet je allemaal op papier zetten om juridisch in orde te zijn?’. «Met ‘Ik Wil Een Kind’ wil VTM een pioniersrol opnemen en bewust co-ouderschap onder de aandacht brengen», klinkt het. «Het programma belicht het gebrek aan informatie, begeleiding en ondersteuning die wensouders ervaren.»

«Belang van het kind moet steeds voorop staan»

Op de sociale media wordt er druk gediscussieerd over het nieuwe programma. Ook vanuit politiek hoek komen er reacties op de plannen van VTM. Zo is Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) bezorgd over het gebruik van kinderen in entertainmentprogramma’s. «Kinderen krijgen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven», stelt Dalle. «Voor sommige koppels is dat door omstandigheden niet mogelijk. Het is belangrijk dat daarover open kan worden gesproken, ook op televisie. Toch stel ik mij de vraag of dit op deze manier wel thuishoort in een entertainmentprogramma. Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden. Het belang van het kind moet steeds voorop staan en ik vrees dat dat in dit soort formats niet mogelijk is», aldus nog Dalle.

«Alles voor kijkcijfers»

CD&V-voorzitter Joachim Coens houdt de kerk wat in het midden. Hij vindt het vooral belangrijk dat «het belang van het kind aan bod komt». «Het hebben van kinderen is geen spel», stel Coens in een reactie aan Belga. «Het is belangrijk dat er een goede opvolging is door experts. Als het maar geen promotie is voor het commercialiseren van het hebben van een kind», aldus nog Coens.

Andere politici reageren scherper. «Hier keert mijn maag van om», tweet N-VA-parlementslid Lorin Parys. «Is er dan geen enkele schaamte bij @VTM? Moet alles wijken voor kijkcijfers en winstbejag? Gewoon intriest», zegt Vooruit-senator Bert Anciaux. Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde tweet: «Er zijn in Vlaanderen meer dan 1.000 pleegkinderen op een wachtlijst voor een pleeggezin en 6.000 prachtige pleegouders. Waarom breng je mensen met een kinderwens daarmee niet in contact? Gaat een prachtig programma worden.»