DAAROM zijn de films van Keanu Reeves niet meer te zien in China

DAAROM zijn de films van Keanu Reeves niet meer te zien in China
AFP / S. Santos

De ‘The Matrix’-acteur was betrokken bij een inzamelingsactie voor Tibet House, een aan de Dalai Lama gelieerde organisatie. Dat is niet goed ontvangen in China. Volgens de L.A. Times verdwenen namelijk eerder deze week negentien films van Reeves van de nationale streamingservices. Alleen ‘Toy Story 4’, waarin de acteur het stemmetje van een stuntman insprak, is bij sommige diensten nog te zien.

Een woordvoerder van China Digital Times, een Amerikaanse nieuwsorganisatie die in China gecensureerde content vertaalt en archiveert, zegt in de Times dat het onduidelijk is wie de ban heeft opgelegd. Volgens hen kunnen zowel de Chinese overheid als de streamingservices zelf de titels van hun platformen hebben verwijderd.

Wat is de situatie tussen China en Tibet?

Tibet werd in de jaren 50 door China veroverd. Daarvoor was het autonoom, maar tegenwoordig hoort het volgens de Chinezen bij hun land. De Tibetanen mogen hun eigen godsdienst (het boeddhisme) niet meer uitoefenen en moeten doen wat de Chinezen zeggen. Aangezien Beijing elke claim op Tibetaanse onafhankelijkheid fel verwerpt, maakt de actie van de Canadese acteur de Chinese nationalisten woedend. Dat resulteerde in het verdwijnen van zijn films.

Keanu Reeves is niet de eerste bekendheid die niet meer te zien is in China. Ook wereldsterren Richard Gere, Selena Gomez, Lady Gaga en Brad Pitt uitten in het verleden al hun steun voor Tibet. Wat maakt dat ook zij niet meer welkom zijn in het land.