BIZAR. DEZE maatregel moet Britse koningin beter beschermen

BIZAR. DEZE maatregel moet Britse koningin beter beschermen
AFP / V. Jones

De omroep bericht dat de politie een aanvraag heeft ingediend voor een ‘no-fly zone’ boven het kasteel in de Engelse plaats Windsor, op nog geen 10 kilometer van de drukke Heathrow Airport. Het vliegverbod moet nog wel goedkeuring krijgen. Het zal daarna niet meer zijn toegestaan er lager dan ruim 760 meter hoogte te vliegen.

Gewapende tiener

Over de beveiliging van de koninklijke residentie ontstonden nieuwe zorgen na de arrestatie van de gewapende tiener. Die probeerde daar eind december in te breken, maar zou vrijwel direct zijn opgepakt.

De jongeman zou volgens Britse media een video online hebben gezet. Daarin kondigde hij aan de koningin te willen vermoorden om wraak te nemen voor het bloedbad van Amritsar uit 1919. Toen opende het Brits-Indisch leger het vuur op ongewapende burgers, met honderden doden tot gevolg.

Illegale drones

Tabloid The Sun berichtte afgelopen week al over de plannen om een vliegverbod in te stellen. De maatregel zou eind januari van kracht moeten worden. De Britse autoriteiten kunnen dan gevechtsvliegtuigen inzetten als een vliegtuig het verbod negeert en niet reageert op waarschuwingen. Agenten die het kasteel bewaken, zouden ook meer bevoegdheden krijgen om illegale drones aan te pakken.

De 95-jarige koningin Elizabeth heeft woonruimte in het kasteel. Ze bracht daar tijdens de coronacrisis veel tijd door.