UITTIPS. Het weekend brengt een zingende meneer Spaghetti, feesten op een dakterras en een icoon van de straatfotografie

UITTIPS. Het weekend brengt een zingende meneer Spaghetti, feesten op een dakterras en een icoon van de straatfotografie
Foto Villa Lehar

OPERA

Villa Léhar

17 & 18/06

Alden Biesen - Speciaal voor de jaarlijkse Zomeropera wordt de Landcommanderij in Alden Biesen tijdelijk omgedoopt tot ‘Villa Lehár’. Zo heette het zomerhuis van componist Frans Lehár in Oostenrijk, waar hij zijn mooiste operettes schreef. Lehár verzamelde er ook een unieke kunstcollectie en na zijn dood werd zijn villa een museum. Het is in dat ‘museum’ dat de opera zich vandaag afspeelt. Het publiek wordt in Alden Biesen verwelkomd door een museumgids (een rol van acteur en tenor Koen Crucke) en wandelt samen met enkele opmerkelijke toeristen (sopranen Barbara Haveman, Lisa Mostin en tenor Gilles Van der Linden) door de mooiste opera- en operettemuziek uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Gekende aria's en verborgen operaparels weerklinken tijdens dit museumbezoek - smeer dus je keel, want het wordt lastig om niét mee te zingen.

zomeropera.be

PARTY

Rooftopbar Beursschouwburg

nog t.e.m. 25/06

Brussel - Zodra de zomer zich laat zien gooit de Beursschouwburg in Brussel de deuren van zijn dakterras open. Je geniet er niet alleen van frisse drankjes, een prachtige zonsondergang en een mooi uitzicht, maar ook van gratis concerten. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag treden lokale en internationale bands op op het dak van het gebouw, gevolgd door een dj die zorgt voor een goed feestje. Deze vrijdag gaat het onder meer om Avalanche Kaito: het ensemble rond de Burkinese ‘griot’ (‘verhalenverteller’) Kaito Winse. Ze spelen iets wat wordt omschreven als ‘post-punk trance’. Geen idee hoe het klinkt? In de ontdekking daarvan schuilt het grootste plezier! Zaterdag wordt niet alleen ons lichaam, maar ook onze ziel gespijsd door het Zwitserse duo FOOD FOR YA SOUL - denk aan een vrolijke mix van house, hip hop en bass. Om de avond helemaal nuts te laten eindigen, is de Londense dj Alexander Nut te gast als afsluiter.

beursschouwburg.be

FESTIVAL

Almost Summer Festival

nog t.e.m. 19/06

Kortrijk - BUDA Kunstencentrum wilde de komst van de zomer vieren met een programma waaruit bijna niet te kiezen valt: het Almost Summer Festival brengt theater, maar ook een geluidswandeling, een culinaire performance in de tuin, discussies, installaties, film, ... Een van de blikvangers op het podium is zeker Castélie Yalombo, die met haar danssolo Water, l’atterrée des eaux vives vertrekt van haar dubbele identiteit: ze werd geboren in België uit een Belgische moeder en een Congolese vader. Maar ga zeker ook luisteren bij The Crip School in de Budatoren, waar een aantal presentaties en performances zijn te zien die het resultaat zijn van samenwerkingen tussen kunstenaars zonder en met beperkingen. En vergeet je ervaringen niet door te spoelen met een drankje in het Almost Summer café, in de tuin van Broelkaai 6: daar kan je elke dag genieten van een verse, veggie maaltijd. Dé plaats om even tot rust te komen, bij te praten over de voorstelling, kunstenaars te ontmoeten en te dansen onder de bomen.

buda.be

EXPO

Vivian Maier

nog t.e.m. 21/7

Brussel - Vivian Maier werkte vanaf de jaren 1950 verschillende decennia als kindermeisje in New York en Chicago. Ze documenteerde de wereld rond haar nauwgezet, maar drukte zelden of nooit haar foto's af. Pas in 2007 werd haar gigantische oeuvre ontdekt: meer dan 120.000 negatieven, films, audiofragmenten ... bombardeerden haar in één klap tot een van de grootste iconen van de straatfotografie. Maiers werk zit vol dagdagelijkse taferelen, portretten, kinderen, en vooral veel zelfportretten, weerspiegelingen van haar gezicht of schaduw. In BOZAR kan je meer dan tachtig van die zelfportretten bekijken: ze nemen je mee op sleeptouw door de straten van New York en Chicago.

bozar.be

BUITEN

Uitwijken in Brugge

nog t.e.m. 25/06

Brugge - Cultuur komt voor je deur gerold in de wijk Ten Poele in Brugge-Sint-Pieters, want nog tot het eind van de maand juni landt Uitwijken daar met verschillende woonwagens vol muziek, film en circus. En spelletjes, natuurlijk, want dit weekend leer je op zaterdag Congolees dammen, naast allerlei andere internationale spelletjes. Steek die boek kaarten dus maar rustig weg… ‘s Avonds kan je gezellig gaan eten in het buurtrestaurant dat uit de woonwagens verrijst, en de dag sluit je af met een film in openlucht. In het café kan je steeds terecht voor gratis koffie, thee en de krant. En nog meer mooi nieuws: de activiteiten van Uitwijken zijn gratis, al doe je er wel goed aan om te reserveren.

uitwijken.be