SERIES. Oscar Isaac geeft Marvel een nieuwe kans: «‘Moon Knight’ bestaat al sinds 1975, maar ik had er nog nooit van gehoord»

SERIES. Oscar Isaac geeft Marvel een nieuwe kans: «‘Moon Knight’ bestaat al sinds 1975, maar ik had er nog nooit van gehoord»
Foto Disney+

‘Moon Knight’ wisselt spektakel af met extreem geestige momenten. Was het moeilijk om het juiste evenwicht te vinden?

Oscar Isaac: «We wisten dat we het op de juiste manier moesten aanpakken. Ik denk dat de serie aanslaat omdat de dialogen geen komisch bedoelde oneliners zijn. Mijn personage weet zelf niet dat hij grappig is. Hij gaat gewoon op een vreemde manier om met de wereld. Je ziet dat hij echt wel contact wil leggen met de andere mensen, maar hij mist de tools om dat voor elkaar te krijgen. Dus voel je met hem mee, en wanneer de hel vervolgens losbarst, snap je waarom hij doodsbang is.»

We kennen je vooral als een ernstige acteur in drama’s, maar in ‘Moon Knight’ doe je denken aan klassieke fysieke komieken zoals Peter Sellers en Buster Keaton. Hoeveel voeling heb je met het genre?

«Ik heb altijd al graag met humor gespeeld. Ik heb in het verleden ook al vaker komische rollen gespeeld, maar dat was eerder in het theater of in films die het grote publiek niet bereikt hebben. Het is een van de redenen waarom ik ‘Moon Knight’ absoluut wou doen. Ik zag een kans om een onvergetelijk komisch karakter te creëren dat de kijker vervolgens meevoert op een heel vreemd en donker pad. Ik vond het heerlijk om daarmee te spelen en echt de grenzen op te zoeken.»

Moon Knight is geen bekende comics-held. Had jij er al van gehoord?

«Nee. Vroeger verzamelde ik comics maar deze was me totaal niet bekend. Nochtans bestaat Moon Knight al sinds 1975. Toen ik me begon voor te bereiden, ben ik diep in de geschiedenis van de comic gedoken, en ik zag meteen hoeveel creativiteit erin zit en hoeveel je kan doen met dat personage. Dat gaf ons ook de kans om er ons eigen ding mee te doen.»

Moon Knight heeft verschillende persoonlijkheden, waarvan Steven Grant er maar één is. Was het moeilijk om die verschillende identiteiten uit elkaar te houden?

«Dat was een hele uitdaging, ja. Maar ook heel plezierig. In het begin had ik het soms lastig om te switchen tussen persoonlijkheden. Dan vroeg ik om eerst een week enkel scènes rond Steven Grant te filmen en de week daarna dan een andere identiteit. Het mocht geen actje worden. Elke persoonlijkheid moest op zich geloofwaardig zijn. Naarmate de opnames vorderden, werd ik ook steeds meer flexibel en kon ik vlotter overschakelen tussen die identiteiten.»

Die identiteiten hebben ook te maken met een ernstige kant van het verhaal, want in wezen speel je een man met een geestelijke stoornis. Hoe kaart je in een serie als ‘Moon Knight’ zo’n gevoelig onderwerp aan zonder dat het een grap wordt?

«Door het zeer ernstig te nemen. Die stoornis staat centraal in het verhaal. Ze is geen element om de plot vooruit te duwen of een kleurrijk stukje achtergrond van mijn personage. Zijn trauma, wat hij als kind meegemaakt heeft, ligt aan de basis van alles. Daarom is het goed dat we beginnen op een lichtere toon, eerlijk maar zonder pretentie. Uiteindelijk gaat het over hoe je mishandeling overleeft. De medische term is wel dissociatieve identiteitsstoornis, maar het is in wezen een overlevingsmechanisme. Je hersenen en je verbeelding zorgen ervoor dat je kan blijven functioneren, ook al heb je gruwelijke dingen meegemaakt. Dat vind ik op zich ongelooflijk. ‘Moon Knight’ gaat over iemand die leert om daarmee in het reine te komen.»

Moon Knight ****

Laten we een kat een kat noemen: het nieuwe is er al lang af wat Marvel betreft. Het lukt de superheldenfabriek nauwelijks nog om enigszins fris uit de hoek te komen. Daarom alleen al verdient ‘Moon Knight’ een staande ovatie — en bij uitbreiding Marvel zelf omdat ze deze volslagen onbekende figuur uit een donker hoekje van hun stal hebben geleid. In grote lijnen gaat het over een klunzige egyptoloog die in het British Museum werkt en ontdekt dat zijn waanzinnige dromen meer dan een grond van waarheid bevatten. Er zijn verschillende redenen waarom ‘Moon Knight’ zich van zijn vermoeide Marvel-broers onderscheidt. Hoofdacteur Oscar Isaac, die onverwacht blijk geeft van een bijzonder goed ontwikkelde funny bone, is een van de opvallendste, net als de aanstekelijke absurde humor die door de serie zweeft. Maar het succes heeft zeker ook te maken met het feit dat de makers het obligate spektakel meestal goed doseren. ‘Moon Knight’ snapt dat superhelden in wezen potsierlijke personages zijn, en dat siert hem. (rn)

‘Moon Knight’ is nu te zien op Disney+.