Achter de ronkende schermen van ‘Rodeo’: «Het geluid van motoren brengt me terug naar mijn jeugd»

Achter de ronkende schermen van ‘Rodeo’: «Het geluid van motoren brengt me terug naar mijn jeugd»
Foto Cinenews

Waar komt je interesse voor ‘stadsrodeo’s’ vandaan?

Lola Quivoron: «Ik ben opgegroeid in een voorstad van Parijs, en beneden aan ons flatgebouw zag ik altijd jongeren met scooters en moto’s. Ik ben het geluid van motoren wel gewoon. Toen ik naar de filmschool trok, wou ik absoluut ooit terugkeren naar die wereld van mijn jeugd. Ik heb mijn moed dus verzameld en de leider van de Dirty Riderz Crew gebeld. Die heeft me getoond wat cross bitumen is [een discipline waarbij de motorrijders stunts uitvoeren, nvdr.] en hoe bike life van vandaag eruitziet.»

Hoe film je moto’s op volle snelheid?

«Dat kwam vanzelf. Ik was zo onder de indruk van hoe poëtisch die discipline is, hoe spectaculair en politiek, dat ik meteen ben beginnen te filmen, zonder na te denken. Zo heb ik het beetje bij beetje geleerd. Ik heb ook hulp gekregen van de riders zelf, die bereid waren om te rijden in de film. We hebben een stuntman ingeschakeld met een speciale motorfiets, zwaar voor de stabiliteit maar tegelijk ook snel. Op die manier kon ik een gevoel creëren dat sterk deed denken aan ‘driften’, vooral toen de stuntman en de riders elkaar begonnen te vertrouwen. Zij dromen maar van één ding: dat hun passie niet langer illegaal is en dat ze zo een breder publiek bereiken. Ze dringen er bijvoorbeeld bij politici op aan om een bitumen-track aan te leggen, zodat ze kunnen oefenen zonder de wet te overtreden.»

Is cross bitumen een uitgesproken mannelijke sport?

«Er zijn zeker veel meer mannen dan vrouwen die het doen, maar dat is volgens mij eerder sociaal bepaald. Persoonlijk voel ik me ergens midden tussen een man en een vrouw, en ik heb nooit de afwijzing meegemaakt waarmee het hoofdpersonage in mijn film moet afrekenen. Dat is fictie.»

Heb je zelf leren rijden?

«Ik begin het te kunnen. Enfin, no tricks at all. Ik ben al blij dat ik gewoon kan rijden!»

‘Rodeo’ speelt momenteel in de bioscoop.

Recensie ‘Rodeo’ ****

Deze film zal je hart stelen. In ‘Rodeo’ zien we hoe een jonge vrouw in de wereld van motorrijders/inbrekers duikt. Klinkt als ‘Fast and Furious’, zul je zeggen, maar regisseur Lola Quivoron maakt er een verhaal van over twee vrouwen die stikken in een mannelijk milieu en steun vinden bij elkaar. De film doet er bovendien overtuigende en spectaculaire motorscènes bovenop. Vergeet Vin Diesel, de geur van benzine heeft een nieuwe naam!