Al spelenderwijs Brussel ontdekken? Dat kan via het nieuwe parcours van Optie B

Nu de winter zijn intrede doet in Brussel en de dagen korter en kouder worden, staat de Optie B-campagne paraat met een grote dosis energie en pret. Het zevende luik van de campagne is gewijd aan vermaak, aan spelen in al zijn vormen en aan de lol van selfies. Fun is hier de rode draad, met aanstekelijke lichtheid en plezier in het hier en nu! Daarom koos Stad Brussel om de snel groeiende scene van gaming, manga, comics en e-sports nu in de bloemetjes te zetten.

door
Redactie Online
Leestijd 5 min.

«We willen onze hoofdstad – die al veel gamers en influencers aantrekt – van haar meest speelse kant laten zien; er zijn zo veel verrassende plekjes, gespecialiseerde winkels, beurzen, toernooien, bars en musea die echt een bezoek waard zijn en meer bekendheid verdienen», aldus Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken van Stad Brussel.

Permanent en tijdelijk aanbod

Zowel bordspellen als videogames hebben hun plaats in Brussel. Ze worden gespeeld op speciaal daarvoor bestemde plekken zoals het Kings and Queens Café of Outpost Brussels. Daarnaast vind je ze ook in gespecialiseerde winkels in de hoofdstad, zoals La Maison des échecs, Smartoys, Super Dragon Toys, Dong-Co, Warhammer, Picard Megafun en het Palais des Cotillons... Sommige winkels bieden ook strip-snuisterijen of ‘geek merchandising’ aan, d.w.z. afgeleide producten die erg populair zijn bij verzamelaars: beeldjes, spelletjes, enz.

Naast dit brede permanente aanbod, dat ook musea zoals het Pixelmuseum of het Pin Ball Museum omvat, vind je in Brussel ook heel wat tijdelijke evenementen die gewijd zijn aan de wereld van de games in ruimere zin. Events als Game Force of Made in Asia trekken tienduizenden bezoekers. Andere niet te missen events zijn Comic Con Brussels, een heus 'feest van de geekcultuur in het hart van Europa' of het BIFFF, het Brussels International Fantastic Film Festival. Tot slot zijn er ook de e-Sporttoernooien. Deze videogamewedstrijden zijn bij het grote publiek iets minder bekend dan de klassieke sportwedstrijden, maar ze enthousiasmeren hun fans minstens evenveel!

Escapegames: de speurtochten van vandaag

Games zijn er niet enkel voor de Brusselaars, ook de toeristische gewoontes veranderen: 'gamification' maakt het ontdekken van de stad leuk. Ook het fenomeen van de escaperooms en de escapegames groeit de laatste jaren explosief. Escaperooms worden binnen gespeeld, escapegames, daarentegen, zijn meer een soort speurtocht 2.0 waarbij je raadsels oplost met behulp van een tablet of smartphone en geolocatie. «Al spelende leer je veel beter dan door gewoon te lezen of te luisteren,» legt Julien Descurieux uit. Hij is medeoprichter van de gamification studio Oh My Guide! die augmented tour games maakte voor het Atomium en het Europees Parlement. «Als je echt interageert met de stad, zul je je ontdekkingen veel beter onthouden.»

Het Coudenbergmuseum organiseert regelmatig een Murder Mystery Game in de ondergrondse overblijfselen van het voormalige paleis van Keizer Karel. De volgende editie van dit speurspel vindt plaats op 28 december bij valavond: met behulp van video's en QR-codes die over de site zijn verspreid, moeten de deelnemers een 500 jaar oud mysterie oplossen. «Zo’n ontsnappingsspel biedt verschillende voordelen», legt Frédérique Honoré, directeur van het museum, uit. «Enerzijds krijgen we zo een publiek dat het museum al eens heeft bezocht opnieuw over de vloer, anderzijds wekt het ook interesse bij niet-bezoekers. Het event trekt een heel divers en vrij jong publiek. Gamification is dus ook een manier om het erfgoed van Brussel te blijven promoten.»

Stilte op de set, we draaien!

Wist je dat Brussel altijd al geliefd was bij de grote filmregisseurs? Van de Franse film tot Amerikaanse producties, de stad heeft vrijwel de hele filmwereld kunnen bekoren. Heel wat succesvolle films zoals ‘La Vie d'Adèle’ (Anspachlaan, 1000 Brussel), ‘Cloclo’ (Brigittinenstraat 1, 1000 Brussel) of ‘Danish Girl’ (Koninginnegalerij 5, 1000 Brussel) zijn opgenomen in de hoofdstad.

Het Brussel van de gamers

Spelletjescafé: Kings & Queens Café

Het Kings & Queens Café is een bierbar met honderden bordspelletjes. Hier kan je gebruik maken van een heuse spelotheek en steeds uitleg en advies vragen aan spelprofessionals. Dit alles met een goed glas bier!

Must-go winkel: Smartoys

De winkelketen Smartoys, die zo'n dertig jaar geleden werd opgericht, biedt een breed scala aan spellen en popcultuur gerelateerd speelgoed: videogames, bordspellen, speelgoed, gadgets, accessoires en vele andere verrassingen.

Museum: Pixel Museum

Er zijn niet meer dan zeven musea in de wereld gewijd aan de spannende wereld van gaming, en één daarvan bevindt zich in Brussel! Bezoek het Pixel Museum om oude consoles te ontdekken en te testen, en duik in de geschiedenis van videogames...

Event: GameForce

GameForce is simpelweg HET evenement voor fans van videogames, e-Sports, VR (virtual reality), cosplay (kostuums en verkleden) en nog veel meer!

Escapegame: Enigma

Escapegames zijn de afgelopen jaren super populair geworden. Door goed teamwerk, een dosis creativiteit en vlekkeloze communicatie kunnen jij en je team de raadsels oplossen en de uitgang vinden.

Speelhal: Game State

Deze in Nederland populaire speelhalketen opende een filiaal op de Anspachlaan en maakt daarmee heel wat fans van airhockey, flipperkasten en videospelletjes zoals Pacman, Mario Kart en Tomb Raider gelukkig. Niet te missen!

Brusselse street culture floreert op de sociale netwerken

De selfie is een symbool van onze tijd geworden. We leggen er geluksmomenten mee vast of gebruiken ze om onze laatste nieuwe ontdekkingen te delen. De website zet de beste Brusselse selfie-spots op een rijtje. Er is het huis waar Brel voor het eerst zong, het metrostation Pannenhuis, of de toiletten van restaurant Super Fourchette... Maar je vindt hier ook heel wat verrassende hoekjes en straten, fotogenieke restaurants en winkels en handenvol mooie of ongewone plekken. Heel wat influencers hebben begrepen dat Brussel aan zet is. «Alles wat straatcultuur is, is momenteel hot bij influencers: street food, street art, etc.,» zegt Philippe op de Beeck van visit.brussels.

Selfie geSpot: onze keuze

1. Historisch: de plek waar op 10 juli 1873 Verlaine in vergevorderde staat van dronkenschap zijn minnaar Rimbaud neerschoot (Brouwerstraat 1, 1000 Brussel)

2. Artistiek: het moderne en futuristische decor van het metrostation Pannenhuis (Charles Demeerstraat, 1020 Laken).

3. Grafisch: de site van Greenbizz en zijn prachtige gevel voor de coolste selfies (Dieudonné Lefèvrestraat 17, 1020 Brussel).

4. Romantisch: de Ooievaarstraat (1000 Bruxelles), het meest pittoreske steegje van Brussel, waar de tijd lijkt stil te staan…