Zverev houdt gefrustreerde Federer uit halve finales in Shanghai

Zverev houdt gefrustreerde Federer uit halve finales in Shanghai

Roger Federer (ATP 3) is vandaag uitgeschakeld in de kwartfinales van het Masters 1.000 toernooi in het Chinese Shanghai (7.473.620 dollar). De Zwitser, het tweede reekshoofd, verloor na een bewogen wedstrijd met 6-3, 6-7 (7/9) en 6-3 van de Duitser Alexander Zverev (ATP 6). In de tweede set redde Federer vijf matchballen en sleepte via een tiebreak een beslissende manche uit de brand. Daarin kreeg Federer het aan de stok met de umpire nadat die een strafpunt gaf aan de Zwitser omdat hij uit frustratie enkele ballen in het publiek had geslagen. Zverev liet het niet aan zijn hart komen en kreeg na een snelle break bij 5-3 opnieuw de kans om uit te serveren. Bij zijn zesde matchbal klaarde Zverev de klus na twee uur en vijf minuten tennis.

Het was de zevende ontmoeting tussen de 38-jarige Federer en de zestien jaar jongere Zverev. De zes vorige duels hadden ze onder elkaar verdeeld (3-3). In hun laatste ontmoeting, vorig jaar op de ATP Finals in Londen, won Zverev met 7-5 en 7-6 (7/5) en plaatste zich zo voor de finale. Daarin was de Duitser te sterk voor de Serviër Novak Djokovic en won zo voor het eerst het officieuze WK.

Federer won het toernooi van Shanghai twee keer, in 2017 en 2014. In de achtste finales had hij gisteren David Goffin (ATP 14) uitgeschakeld. Zverev bereikt net als vorig jaar de halve finales. Hij neemt het daarin op tegen de Italiaan Matteo Berrettini (ATP 13) of de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 5).

In de tweede halve finale staat de Rus Daniil Medvedev (ATP 4) tegenover de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 7). Die laatste wipte vandaag de Servische titelverdediger Novak Djokovic (ATP 1) uit het toernooi.

Bron: Belga