Zuma noemt oproep tot ontslag "zeer onrechtvaardig"

Zuma noemt oproep tot ontslag "zeer onrechtvaardig"

De beslissing van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC om president Jacob Zuma tot ontslag te dwingen is "zeer onrechtvaardig". Dat heeft Zuma vandaag in een eerste reactie laten weten. De president zegt niet te begrijpen waarom zijn partij hem laat vallen. Het partijbestuur van ANC had Zuma dinsdag opgeroepen op te stappen. Als hij daar niet op ingaat, zal er donderdag in het parlement gestemd worden over een motie van wantrouwen.

De president lijkt echter niet van plan om de leiders van zijn partij zomaar te volgen. "Het is zeer onrechtvaardig dat dit onderwerp onophoudelijk wordt opgeworpen", verklaarde Zuma tijdens een livegesprek met de openbare tv-omroep SABC. "Wat heb ik gedaan? Niemand is in staat om me redenen te geven", zegt hij. Het is voor het eerst dat Zuma regeert op de oproep tot ontslag.

De tweede en laatste ambtstermijn van de president zou normaal gezien tot in 2019 lopen. Maar de president kwam in opspraak door verschillende corruptiezaken, die ook schade toebrachten aan het imago van zijn partij ANC. Zuma wordt ervan beschuldigd zich te laten hebben corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen.

Zuma ontkent dat er iets aan de hand is. "Er is geen probleem. Er is nooit een probleem geweest", zegt hij over de corruptiezaak.

Bron: Belga