Zuid-Koreaanse stad wil blikken met frisse lucht verkopen

Zuid-Koreaanse stad wil blikken met frisse lucht verkopen

In Zuid-Korea gaan heel wat mensen gebukt onder een dikke laag smog. Om zich te wapenen tegen de toenemende luchtverontreiniging, wil de stad Hadong een fabriek bouwen om gezonde lucht op te slaan.

In samenwerking met het Canadese bedrijf Vitality Air heeft de stad een fabriek gebouwd. Het gaat trouwens niet om een primeur voor Vitality Air, want de onderneming verkoopt al langer spuitbussen met lucht uit de Rocky Mountains aan China.

Extra aroma

De fabriek bevindt zich in een bos op de berg Jirisan, op zo'n 700 meter boven zeeniveau. Volgens lokale media is de luchtkwaliteit er prima in orde. Maar voor dat tikkeltje extra wordt er aan de blikken nog een aroma van cipressen toegevoegd, zodat de mensen zich daadwerkelijk in een bosrijke omgeving wanen.

Vanaf vrijdag opent de fabriek de deuren. Per dag moeten de werknemers er zo'n 1.000 tot 2.000 cilinders lucht produceren. Een bus met acht liter gebottelde lucht kost zo'n 11 euro. Via een mondmasker kunnen de klanten dan zo'n 160 keer een flinke teug inademen.