Wout van Aert: "Een kampioenschap win je altijd op mentale kracht"

Wout van Aert: "Een kampioenschap win je altijd op mentale kracht"

Na het afscheid van Sven Nys en Niels Albert, zorgt Wout van Aert voor de aflossing van de Belgische wacht in de internationale top van het veldrijden. Begin februari 2018 heeft hij bij de elite al drie nationale en evenveel wereldtitels op zak, maar ook enkele overwinningen op de weg. Wout van Aert werd geboren op 15 september 1994 te Herentals. Op zijn twaalfde kreeg hij voor zijn communie een mountainbike, en dat was de aanloop naar een bliksemcarrière als veldrijder.

Hij liet voor het eerst van zich horen in het seizoen 2011-2012, als tweedejaarsjunior. Van Aert won de Superprestigewedstrijd in Ruddervoorde. Tevens pakte de Vlaming zowel op het BK als het WK zilver.

In zijn eerste jaar als belofte schreef hij het eindklassement van de Superprestige op zijn naam na winst in Zonhoven, Gieten en Gavere. Het BK en WK leverden brons op.

In het seizoen 2013-2014 won Van Aert het eindklassement in de Bpost Bank trofee (nu DVV Verzekeringen trofee) en bovenal werd hij in het Nederlandse Hoogerheide wereldkampioen bij de beloften. In 2014 won hij op de weg etappes en het eindklassement van de Ronde van Luik, de Koppenbergcross voor Sven Nys als een van een twintigtal crossen en werd hij in het Duitse Lorch ook Europees kampioen in het veld. Hij behaalde ook een eerste van drie opeenvolgende eindklassementen in de Bpost Bank trofee.

Begin 2015 zette Van Aert de echte overstap naar de profs, meteen goed voor brons in het Belgisch kampioenschap en zilver op het wereldkampioenschap.

In het seizoen 2015-2016 lukte Van Aert als eerste na Nys een "grand slam" of eindwinst in de drie regelmatigheidsklassementen (Superprestige, Wereldbeker en DVV Verzekeringen trofee). In januari 2016 werd hij in Lille een eerste van drie opeenvolgende keren kampioen van België, en enkele weken later in Heusden/Zolder wereldkampioen (voor de Nederlander Lars van der Haar). Hij zegevierde dat seizoen, net als het daaropvolgende, achttien keer in het veld.

Hij won in 2016 op de weg ook, voor niemand minder dan de Duitser Tony Martin, de proloog van de Ronde van België en de Schaal Sels.

In het seizoen 2016-2017 verdedigde hij in Luxemburg met succes zijn regenboogtrui. Hij was opnieuw primus inter pares in de Wereldbeker en de DVV Verzekeringen Trofee. Op de weg won Van Aert onder meer de Ronde van Limburg en de Grand Prix Pino Cerami.

In Hoogerheide werd de Belg op 28 januari 2018 voor de achttiende keer tweede, maar de conditie ging wel in stijgende lijn en een superdag leverde hem begin februari in het Nederlandse Valkenburg een derde wereldtitel op rij bij de profs op.

Twee weken eerder, op het BK in Koksijde, was Laurens Sweeck de enige die het winnaar Van Aert bijna drie kwart wedstrijd lastig kon maken.

Op het wegprogramma van 2018 staat de Ronde van Vlaanderen op het menu.

Bron: Belga