Wereldleiders brengen hulde aan Shimon Peres

Wereldleiders brengen hulde aan Shimon Peres

In totaal wonen zo'n 3.000 mensen de begrafenis van de voormalige Israëlische president Shimon Peres bij in Jeruzalem. Onder hen de Amerikaanse president Barack Obama en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die laatste kwam deze voormiddag uit Ramallah met een delegatie, nadat hij daarvoor de toestemming had gekregen van de Israëlische autoriteiten. Verder zijn ook de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, de Duitse president Joachim Gauck, de Franse president François Hollande en de Canadese premier Justin Trudeau aanwezig. Voor België reisde premier Charles Michel naar Israël.

"We moeten vandaag zeker zijn rol voor de vrede benadrukken", zei Michel voor aanvang van de ceremonie. "De boodschap is hier meer dan ooit dat de dialoog moet hernomen worden om vrede en veiligheid te verzekeren." In dat verband steunt ons land de Franse poging om Israëli's en Palestijnen weer tot praten te bewegen.

Abbas, die op de eerste rij zit, schudde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de hand. De twee zien elkaar af en toe op publieke aangelegenheden, maar zaten sinds 2013 niet meer rond de onderhandelingstafel om het conflict in het Midden-Oosten op te lossen.

Netanyahu noemde Peres "een van de founding fathers" van zijn land. "Hij deed alles wat hij kon om vrede te bereiken met zijn buren." Netanyahu zei dat de twee lange tijd politieke rivalen waren, maar dat ze "dichte vrienden" zijn geworden. De premier somde vervolgens de aanwezige wereldleiders op. Abbas vermeldde hij daarbij niet.

Bron: Belga