"We gaan geen staatsgreep toelaten in Brazilië"

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, die deze week benoemd werd tot de kabinetschef van president Dilma Rousseff, heeft vrijdag aan zijn aanhangers in Sao Paulo de aanvallen tegen links veroordeeld. "We gaan niet toelaten dat er een staatsgreep wordt gepleegd", zei hij. Lula nam het voor zijn tienduizenden supporters, die zich verzameld hadden in het centrum van Sao Paulo, op voor zijn opvolgster Dilma Rousseff, tegen wie er een afzettingsprocedure loopt omdat ze gesjoemeld zou hebben met overheidsrekeningen.

"We gaan geen provocatie toelaten", zei de ex-president (2003-2011), die zelf beschuldigd wordt van betrokkenheid bij het Petrobrasschandaal, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn. Zij zouden tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf.

Zijn benoeming binnen de regering van Rousseff zorgde voor veel controverse, omdat ze gezien wordt als een manier om Lula te laten ontsnappen aan een gerechtelijke vervolging.

Volgens de politie kwamen 267.000 mensen in 55 steden op straat om hun steun uit te spreken tegen Lula en Rousseff, volgens de organisatoren werden 1,2 miljoen mensen gemobiliseerd. Eerder deze week kwamen nog 3 miljoen mensen op straat tegen de staatshoofden.

Bron: Belga