Warschau beschuldigt Poetin van "weloverwogen" leugens

Warschau beschuldigt Poetin van "weloverwogen" leugens

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Russische president Vladimir Poetin ervan beschuldigd "herhaaldelijk te liegen over Polen" en dat "altijd weloverwogen" te doen. Volgens Morawiecki gebeurt dat altijd als de regering in Rusland "internationale druk voelt als gevolg van haar acties".

Zijn uitspraken volgen twee dagen nadat het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur op het matje riep na uitspraken van Poetin. Hij beschuldigde Polen ervan een "bondgenootschap" te hebben gesloten met Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en antisemitisch te hebben gehandeld.

In zijn reactie wijst Morawiecki op verschillende "tegenslagen" van Rusland: "de poging om Wit-Rusland volledig omver te werpen is mislukt, terwijl de Europese Unie opnieuw sancties heeft opgelegd na de illegale annexatie van de Krim". Hij haalt ook de maatregelen aan die Washington heeft genomen om de Nord Stream 2-pijpleiding te vertragen en de sancties die zijn opgelegd aan Russische topsporters door het Wereldantidopingagentschap (WADA).

"Ik beschouw de woorden van president Poetin als een poging om deze problemen te verbergen. De Russische leider is er zich wel degelijk van bewust dat zijn kritiek niets te maken heeft met de realiteit", klinkt het nog.

Bron: Belga