VS hebben volgens Iran aangedrongen op "proportionele" reactie

Washington heeft er via diplomatieke weg bij Iran op aangedrongen om "proportioneel" te reageren op de dood van Qassem Soleimani, de leider van de Iraanse Quds-brigade. Dat heeft de Iraanse commandant Ali Fadavi van de Revolutionaire Garde volgens de staatsmedia verklaard. Fadavi zegt dat de VS gisterochtend de boodschap aan Iran hebben laten bezorgen. "Als jullie je willen wreken, wreek jullie dan op een proportionele manier", zo zou in de boodschap staan.

De Amerikanen bevinden zich niet in positie om te beslissen wat de Iraanse respons zal zijn, verklaart Fadavi in een reactie. Hij stelt dat de VS zich morgen verwachten aan "stevige wraak", die niet enkel van Iran zal komen, maar ook van bondgenoten uit het Midden-Oosten.

De communicatie tussen beide landen verliep via Zwitserland, omdat de VS en Iran geen diplomatieke betrekkingen onderhouden. Zwitserland bevestigt dat het gisteren een boodschap van de VS heeft doorgespeeld aan Teheran, maar wil niets zeggen over de inhoud van dat bericht.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif had gisteren ook al laten verstaan dat Zwitserland via een gezant "een belachelijke boodschap van de Amerikanen" had overgebracht.

Bron: Belga