Vrachtwagens met mannen, vrouwen en kinderen verlaten IS-verzetshaard in Syrië

Vrachtwagens met mannen, vrouwen en kinderen verlaten IS-verzetshaard in Syrië

Minstens tien vrachtwagens met mannen, vrouwen en kinderen zijn vandaag uit het dorp Baghouz vertrokken, waar zich de laatste verzetshaard van de groep IS (Islamitische Staat) in Syrië bevindt, zo is ter plaatse vastgesteld. Vanuit een stelling van SDF (Syrian Democratic Forces) in Baghouz zag een journaliste van het Franse persbureau AFP vrachtwagens voorbijrijden die uit het dorp vertrokken waren met daarin tientallen mannen, van wie sommigen hun gezicht verborgen hielden, maar ook vrouwen in nikab en kinderen, onder wie meisjes.

"We hebben speciale eenheden om de burgers te evacueren. Na verscheidene dagen zijn we er vandaag in geslaagd een eerste golf te evacueren", zei een woordvoerder van SDF, Mustafa Bali. "We weten nog niet hoeveel het er zijn", voegde de woordvoerder eraan toe.

Bali preciseerde dat de geëvacueerde mensen naar zones van SDF worden gebracht worden voor. Daar ondergaan ze een fouillering en ondervraging om eventuele jihadisten te identificeren. "We weten niet of er jihadisten onder hen zijn", legde hij uit. In de IS-zone "zijn nog steeds burgers, we kunnen hen zien". De Syrische Democratische Krachten en de internationale coalitie tegen IS beschuldigen de jihadisten ervan burgers te gebruiken als "menselijke schild".

IS heeft nog amper een halve vierkante kilometer in handen in Baghouz.

Bron: Belga