VN-rapport beschuldigt Damascus en IS ervan chemische wapens ingezet te hebben

Een rapport van de Verenigde Naties stelt klaar en duidelijk dat het Syrische regime en terreurgroep Islamitische Staat chemische wapens hebben gebruikt in Syrië in 2014 en 2015. Dat zegt de Franse adjunct-ambassadeur Alexis Lamek. Het rapport, waar een jaar onderzoek aan voorafging, werd overgemaakt aan de Veiligheidsraad. Uit het rapport blijkt dat het regime verantwoordelijk zou zijn voor twee chemische aanvallen, terwijl IS één keer mosterdgas zou hebben gebruikt. De aanvallen door het regime zouden hebben plaatsgevonden in de provincie Idlib. Op 21 april 2014 vond een chemische aanval plaats in Talmenes, op 16 maart 2015 een tweede in Sarmin. IS zou mosterdgas gebruikt hebben op 21 augustus 2015 in Marea, in het gouvernement Marea.

Lamek heeft de VN-Veiligheidsraad woensdag opgeroepen "om zijn verantwoordelijkheid te nemen", en alludeert zo naar het nemen van sancties tegen de verantwoordelijken achter de aanvallen.

De onderzoekscommissie Joint Investigative Mechanism (JIM), die bestaat uit 24 onderzoekers die door de VN werden aangesteld, werd in augustus 2015 op poten gezet na chlooraanvallen in drie dorpen in Syrië, waarbij 13 doden vielen. De JIM werd opgericht door VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. De onderzoekers bogen zich op in totaal negen chemische aanvallen, die door het Westen vooral aan het de troepen van het Syrische regime worden toegeschreven.

Bron: Belga